«Ξεκλειδώνει» και επίσημα από σήμερα ο «Καλλικράτης» με την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ στην οποία έχει κληθεί να παρουσιάσει τις βασικές αρχές της νομοθετικής ρύθμισης. Το νέο σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως τα μέσα Μαΐου 2010. Χαρακτηριστικό του όγκου της δουλειάς που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές Μαΐου είναι ότι «το υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας», όπως εκμυστηρεύθηκε ο κ. Ραγκούσης στους δημοσιογράφους, «ισοδυναμεί με 18 συνήθη νομοσχέδια». Ο κ. Ραγκούσης, αν και δεν πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να παρουσιάσει σήμερα τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, θα περιγράψει με σαφήνεια τις νέες αρμοδιότητες που θα ασκούνται από τις 13 αιρετές περιφέρειες και τους δήμους και το νέο σύστημα χρηματοδότησης των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Αγκάθι», παρά ταύτα, παραμένουν οι αντιδράσεις κυρίως βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης πίσω από τις οποίες κυβερνητικά στελέχη βλέπουν να υποκρύπονται, εκτός των άλλων, και προσωπικές επιδιώξεις που έχουν σχέση με τη διατήρηση συντεχνιακών συμφερόντων ή τη διασφάλιση προνομιακών σχέσεων εν όψει των προσεχών δημοτικών εκλογών. Οι αντιδράσεις αυτές, που επικεντρώνονται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική και Θεσσαλονίκη), δεν έχουν καμφθεί, παρά τις επαφές που είχε ο υπουργός Εσωτερικών με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας (η τελευταία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο με τους βουλευτές της Β΄ Αθηνών) στους οποίους παρουσίαζε τις αλλαγές που θα επιφέρει ο «Καλλικράτης» στη δομή του κράτους. Τα κριτήρια
Τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από τις επαφές του κ. Ραγκούση με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως και από τα πορίσματα των επιτροπών που έχουν συσταθεί στο υπουργείο και επεξεργάζονται τις βασικές ρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου, είναι ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει την τακτική της «ήπιας προσαρμογής». Τα κριτήρια ως εκ τούτου που θα ισχύσουν για τη νέα χωροταξική δομή (πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά κτλ.) «θα είναι ενιαία σε ολόκληρη τη χώρα και δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις ούτε καν όταν το σχέδιο θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή». Τα ίδια κριτήρια θα ισχύσουν και στην Αττική, στην οποία προβλέπονται συνενώσεις μόνο όμορων δήμων και κυρίως δήμων με όμορες κοινότητες, χωρίς να θίγονται οι μεγάλοι ή ακόμη και μέτριοι με βάση πληθυσμιακά κριτήρια δήμοι. Ο κ. Ραγκούσης κατά τις συναντήσεις που είχε και με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που εκλέγονται στην περιφέρεια ξεκαθάρισε ότι οι δήμοι θα αποτελούν ενιαίες διοικητικές ενότητες και δεν θα ξεφεύγουν από τα γεωγραφικά όρια του νομού, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα ισχύσει- με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις- η χάραξη που είχε κάνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την άλλη πλευρά, ξεκαθαρίζει και το τοπίο γύρω από τις νέες αρμοδιότητες που θα ασκούν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Ο κ. Ραγκούσης, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε τις προτάσεις βουλευτών του ΠαΣοΚ να συσταθούν στην Αττική δύο ή και τρεις περιφέρειες. Η Περιφέρεια Αττικής θα παραμείνει ενιαία, ενώ θα ασκεί ταυτόχρονα και μητροπολιτικές λειτουργίες, γεγονός που σημαίνει ότι ο περιφερειάρχης Αττικής, που θα εκλέγεται από τον σχεδόν μισό πληθυσμό της Ελλάδας, θα έχει εξουσίες «υπερυπουργού». Υλοποιείται, κατά τα άλλα, και η δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου «στις νέες περιφέρειες να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες για τις οποίες δεν υπάρχει συνταγματική δέσμευση για άσκησή τους από το κράτος», ενώ θα προσλάβουν και «έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα».

Στους δήμους παράλληλα θα μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες των υφισταμένων νομαρχιών που έχουν σχέση «με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την εξυπηρέτηση των πολιτών». Ηδη επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών έχει αρχίσει, εκτός των άλλων, να κοστολογεί και τις υπό μεταφορά αρμοδιότητες με στόχο να αποδοθούν άμεσα και οι αναγκαίοι για την άσκησή τους πόροι. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει αποδεχθεί και την πρόταση της ΚΕΔΚΕ για τη φορολογική αποκέντρωση. Ετσι οι πόροι των δήμων θα προέρχονται μετά τον «Καλλικράτη» από τον Φόρο Προστιθεμένης Αξίας, τη φορολογία των φυσικών προσώπων και τη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία.

ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ Τις βασικές αρχές για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θα παρουσιάσει επίσημα σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης

Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι επιτροπές στο υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει ότι από 122 δήμους και κοινότητες που έχει σήμερα η Αττική θα παραμείνουν περίπου οι μισοί (62-65), ενώ το σενάριο το οποίο προέβλεπε συνενώσεις και μεγάλων δήμων, όπως π.χ. του Χαϊδαρίου με την Αγία Βαρβάρα, μάλλον εγκαταλείπεται. Από τους υπό διαμόρφωση 65 νέους δήμους οι 35 θα «καλύπτουν» την εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών – αν και αυτή θα πρέπει να θεωρείται… παρελθόν μετά και την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου-, οι 17 το υπόλοιπο της Αττικής και οι 12 τον Πειραιά, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, καθένα εκ των οποίων θα αποτελεί και ξεχωριστό δήμο.