Σε προσευχές προς τον Θεό και τις πρεσβείες της Παναγίας καταφεύγει η Εκκλησία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Σε εγκύκλιό της που θα αναγνωστεί την Κυριακή στους ναούς όλης της Εκκλησίας της Ελλάδος η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι προσεύχεται στον Θεό «να δίνει στους πολιτικούς, οι οποίοι χειρίζονται τα δημόσια πράγματα, ιδίως αυτή την κρίσιμη περίοδο, δύναμη, έμπνευση, σύνεση, εφευρετικότητα, αγωνιστικότητα, όχι μόνον για να βρουν λύση και να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας την κρίση, αλλά και για να βελτιώσουν και να εκσυγχρονίσουν τους κοινωνικούς θεσμούς, όπως και να αντιμετωπίσουν με περισσότερη ευαισθησία και δικαιοσύνη εκείνους που είναι αναγκασμένοι να σηκώσουν δυσβάσταχτα φορτία».
Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, «υπάρχει ελπίδα» για την έξοδο από την κρίση. Στιγματίζοντας επίσης όλους όσοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δηλώνει ότι «η Εκκλησία ελέγχει την αμαρτία, αλλά αγαπά τον αμαρτωλό».
Η Σύνοδος αποδίδει την ευθύνη για την οικονομική κρίση «σε όσους κατά καιρούς διαχειρίζονται τα κοινά πράγματα, όταν δεν δίνουν σωστές κατευθύνσεις, αλλά προκαλούν ακόμη περισσότερο, όταν δεν διαχειρίζονται καλά τους εισπραττόμενους φόρους οι οποίοι πρέπει να είναι ανταποδοτικοί, όταν δεν μιλούν την αλήθεια, δεν σέβονται τους ανθρώπους που τους εμπιστεύθηκαν και δεν λαμβάνουν αποφάσεις με υψηλό αίσθημα δικαιοσύνης». Προσθέτουν εξάλλου ότι η ευθύνη τους είναι μεγάλη, «διότι, κατά τον Μέγα Βασίλειο, “τα των αρχόντων κακά, συμφορά τοις αρχομένοις γίνεται”».
Η απόφαση για την αποστολή εγκυκλίου στους πιστούς ελήφθη την περασμένη Παρασκευή από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τους 12 μητροπολίτες-μέλη της Ιεράς Συνόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύνταξη της εγκυκλίου ανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου, Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος. Ποιμενάρχης μιας μικρής επαρχίας, ο κ. Ιερόθεος αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου. Θεολόγος από τους καλύτερους που διαθέτει η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου στην τρισέλιδη εγκύκλιο που συνέταξε αναφέρεται στα όσα ορίζουν οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιερός Χρυσόστομος.