Οι αγορές της Ευρώπης έκλεισαν χθες χωρίς να γνωρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την οικονομική διάσωση της χώρας μας. Η αβεβαιότητα αυτή προκάλεσε ρευστοποιήσεις κερδών σε όλα τα χρηματιστήρια και έριξε το ευρώ. Τα δύο μεγαλύτερα ευρωχρηματιστήρια, της Φραγκφούρτης και του Παρισιού, έκλεισαν με πτώση 0,70% και 0,93% αντιστοίχως, η Μαδρίτη και το Μιλάνο έχασαν το 1,08% και το 0,85% της αξίας τους, ενώ το Λονδίνο έπεσε 0,57%. Επίσης υπήρξε βουτιά του ευρώ έναντι του δολαρίου από τα 1,3767 στα 1,3640 δολάρια.
Αβεβαιότητα επικρατεί και στη Wall Street, καθώς έχουν περάσει 18 μήνες από τότε που το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ έφθασε στο χείλος του γκρεμού, βύθισε στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 80 ετών την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία, αλλά οι αμερικανοί νομοθέτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τη μεταρρύθμιση των ρυθμιστικών του διατάξεων. Χθες, μετά το ναυάγιο των συζητήσεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών για τη συνολική μεταρρύθμιση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Θεμάτων της Γερουσίας Κρίστοφερ Τοντ και οι άλλοι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος κατέθεσαν το δικό τους νομοσχέδιο.
Εχοντας ο κ. Τοντ συμπεριλάβει διατάξεις για τις οποίες φαίνεται να μην έχουν ίδιες θέσεις και οι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, φιλοδοξεί να πετύχει μια συναίνεση ώστε να ξεπεραστεί ο κομματικός διχασμός. Ωστόσο οι φιλόδοξοι στόχοι του κ. Τοντ είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματωθούν, διότι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια στάση που ακολούθησαν και στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, όπου με τις κομματικές κωλυσιεργίες τους μπλοκάρισαν τελικά το νομοσχέδιο, ενώ στις 26 Μαρτίου λήγουν οι εργασίες του Κογκρέσου.
Μεταξύ των διατάξεων που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Τοντ λέγεται ότι θα είναι ο περιορισμός της επιρροής των τραπεζιτών της Wall Street στην Κεντρική Τράπεζα (Fed) της Νέας Υόρκης, καθώς ο πρόεδρός της θα διορίζεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι των τραπεζικών κολοσσών. Μια άλλη διάταξη θα απαγορεύει στους τραπεζίτες να έχουν θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της νεοϋορκέζικης Fed- διάταξη η οποία «φωτογραφίζει» τον πανίσχυρο διευθύνοντα σύμβουλο της JΡ Μorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον.
Αλλος φιλόδοξος στόχος του νομοσχεδίου είναι και ο επαναπροσδιορισμός του εποπτικού ρόλου της κεντρικής τράπεζας. Για πρώτη φορά θα ανατεθεί στη Fed η εποπτεία και των μεγάλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών, ενώ θα συνεχίσει να εποπτεύει και τις εταιρείες-κολοσσούς με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισ. δολαρίων, που υπολογίζονται περίπου στις 35, συμπεριλαμβανομένων της JΡ Μorgan Chase, της Βank of Αmerica, της Goldman Sachs, της Μorgan Stanley και της Citigroup. Επίσης θα δημιουργηθεί μια Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή εντός της Fedμε στόχο τον σχεδιασμό κανόνων για τα στεγαστικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Επισημαίνεται ότι η διάταξη αυτή είναι το πλέον επίμαχο θέμα και έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τους γερουσιαστές, που υποστηρίζουν ότι η Fed απέτυχε να προστατεύσει τους καταναλωτές.
Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι έχει κάνει έκκληση προς τους γερουσιαστές να μην απογυμνώσουν την κεντρική τράπεζα από τις αρμοδιότητες εποπτείας των τραπεζικών κολοσσών της Wall Street και ότι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει «θανάσιμο κίνδυνο». Ιδιαίτερα ανήσυχος ο κ. Μπερνάνκι, διότι επί της προεδρίας του θα γίνει το ξεγύμνωμα της Fed, καταθέτοντας στο Κογκρέσο έχει δηλώσει ότι του είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβει γιατί θα βγει έξω από το εποπτικό σύστημα το μόνο ίδρυμα το οποίο διαθέτει μια πλήρη και σε βάθος εξειδίκευση για όλα αυτά τα προβλήματα. Επεσήμανε μάλιστα ότι άδικα κατηγορείται η Fed, διότι η χρηματοπιστωτική κρίση ήταν πολυσύνθετη και σάρωσε πάρα πολλές αγορέςκαι τραπεζικά ιδρύματα.