Τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων (PET) δείχνουν ότι οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό της νόσου του Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν συσσώρευση παθολογικών πρωτεΐνών στον εγκέφαλο ακόμα κι αν είναι απόλυτα υγιής -αυτό σημαίνει ότι η εξέταση ίσως μπορεί να αναγνωρίζει τα άτομα υψηλού κινδύνου.

«Η ελπίδα μας είναι ότι μια μέρα θα μπορέσουμε να διαγιγνώσκουμε τη διαδικασία της νόσου του Αλτσχάιμερ προτού εκδηλωθούν συμπτώματα, όταν ο εγκέφαλος είναι ακόμα υγιής» δήλωσε στο Reuters η Λίσα Μοσκόουν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η έρευνα της ομάδας της δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. H Δρ Μοσκόουν θα συνεχίσει τώρα να παρακολουθεί τους εθελοντές της μελέτης για να διαπιστώσει ποιοι θα εμφανίσουν τελικά τη νόσο.

Οι τομογραφίες έδειξαν ότι τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ ήταν πολύ πιθανότερο να παρουσιάζουν συσσώρευση του λεγόμενου β-αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη μορφή άνοιας.

Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο στα άτομα των οποίων οι μητέρες είχαν εμφανίσειτη νόσο. «Έχουν 20% περισσότερες αποθέσεις β-αμυλοειδούς στους εγκεφάλους τους. Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζουν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο» ανέφερε η Δρ Μοσκόουν.

Η ερευνητικήομάδα βασίστηκετην τεχνική της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων, ή PET, η οποία μπορεί να απεικονίζει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σε τρεις διαστάσεις.

Προτού υποβληθούν σε τομογραφία, οι εθελοντές δέχτηκαν ενέσεις μιας ραδιενεργού χρωστικής ουσίας που συνδέεται στα συσσωματώματα τουβ-αμυλοειδούς, Η ραδιενεργός χρωστική εκπέμπει ποζιτρόνια (αντι-ηλεκτρίνια), τα οποία αντιδρούν ακαριαία με ηλεκτρόνια και εκπέμουν ακτίνες γάμμα που μπορούν να ανιχνευθούν.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι ενθαρρυντικά, οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι η εμφάνιση πλακών β-αμυλοειδούς αυξάνει μεν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, δεν είναι όμως απαιραίτητο ότι θα οδηγήσει τελικά στην εκδήλωση της νόσου.