Λόντρα, Παρίσι, Νιου Γιορκ, Βουδαπέστη, Βιέννη…

Μάζευε και ας είναι και βίζες- η λαϊκή σοφία επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά με τον διηπειρωτικό γύρο του Πρωθυπουργού· δεν μένει παρά να βρούμε τα λεφτά που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε ταξίδια στην Αμερική χωρίς βίζα, ως ισότιμοι δηλαδή Ευρωπαίοι που, όποτε βαριούνται τα ίδια και τα ίδια στο Βερολίνο ή στο Παρίσι, πετάγονται μια βόλτα ως το Central Ρark, χαϊδεύουν τα ούμπαλα του ταύρου της Wall Street για να τους φέρει γούρι στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και στους έρωτές τους, ανοίγονται στα υφάλμυρα νερά της λιμνοθάλασσας του Ηudson να απολαύσουν το θέαμα των ουρανοξυστών πίνοντας dry martini, περνούν και από του Τiffany΄s να δουν αν η νέα κολεκσιόν διαμαντικών έχει ενδιαφέρον- και ανανεωμένοι από το σεργιάνι επιστρέφουν στην πιστή γηραιά ήπειρο-σύζυγο για να πάρουν τον δρόμο με τις φάμπρικες πρωί πρωί, σκούρες σκιές μέσα στην πυκνή βόρεια ομίχλη, ψιθυρίζοντας βαριές κατάρες για τους Ελληνες, τον ήλιο τους και την τέχνη τους να αποσπούν δανεικά και αγύριστα.

Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες, ήσαν όλες ευγενικές στον Γιώργο Παπανδρέου, ημερολόγιό μου- δεν τους συμβαίνει συχνά να τους επισκέπτεται πρωθυπουργός που είναι γιος και εγγονός πρωθυπουργού· για την ακρίβεια έχει να τους συμβεί κάτι αιώνες, πριν από το 1643, το 1776, το 1789, το 1918, ανάλογα με την πρωτεύουσα. Κάτι σχετικό πήγαν να κάνουν οι Κένεντι, οι Κλίντον, οι Μπους, κάτι ανάλογο αγωνίζεται να επιτύχει ο Σαρκοζί- πόρρω απέχουν της σχετικής ελληνικής τελειότητας, όσο απέχει ο Παρθενώνας από τις νεοκλασικές απομιμήσεις που στεγάζουν τους ανώτατους πολιτικούς θεσμούς των χωρών της Δύσης.

* Δεν είναι μόνο η αρχοντική καταγωγή, είναι και πρόεδρος της μεγαλύτερης ΜΚΟ του κόσμου ο Πρωθυπουργός, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ένας λόγος παραπάνω να τον εκτιμούν στις μεγάλες πρωτεύουσες- αλλά η εκτίμηση δεν είναι κολλητική, δυστυχώς, δεν μεταφέρεται στους υπόλοιπους Ελληνες και στην Οικονομία: τα δάνεια τα πληρώνουμε τόσο ακριβά όσο και πριν αρχίσουν τα ταξίδια, τα απαξιωτικά για τη χώρα, τους κατοίκους της και τους ηγέτες μας συνεχίζονται, δυστυχώςαλλά το χειρότερο είναι πως τα περισσότερα λένε πικρές αλήθειες, ημερολόγιό μου.

Πλήρες φαλιμέντο
Πέρασε άραγε από τον νου των ξένων προέδρων και καγκελαρίων ότι η ευγενής οικογενειακή καταγωγή του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να έχει σχέση με το αίτημα να μας βοηθήσουν « να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε όπως και οι υπόλοιποι », τη νέα Μεγάλη Ιδέα του Εθνους; Σίγουρα ναι, διότι είναι περίπου προφανές σε αυτούς ότι αποτελεί δείγμα παθογένειας η επί μισό αιώνα κυριαρχία 2-3 οικογενειών στο πολιτικό σύστημα της χώρας- παθογένεια που εκφράστηκε και στον τρόπο με τον οποίο οι έλληνες πολιτικοί διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα οδηγώντας μας στη χρεοκοπία.

* Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ας πούμε, έβαλε τρένα να πηγαινοέρχονται άδεια στην εκλογική του περιφέρεια βαφτίζοντάς τα «Προαστιακό Σιδηρόδρομο Θράκης»· ο προκάτοχός του Κωστής Χατζηδάκης χρύσωσε τους υπαλλήλους της Ολυμπιακής για να την πουλήσει και να υπερηφανεύεται μετά ότι έλυσε το πρόβλημα- εις βάρος του προϋπολογισμού και με δανεικά λεφτά, φυσικά.

* Ο μεν Στυλιανίδης είναι της βαθιάς λαϊκιστικής κρατικιστικής Δεξιάς, ο Χατζηδάκης όμως δηλώνει φιλελεύθερος, υπέρ του μικρότερου κράτους κτλ.- το οποίο φόρτωσε με υψηλόμισθους αργόμισθους υπαλλήλους της πρώην Ολυμπιακής, που βγήκαν και έκλεισαν μία εβδομάδα την Πανεπιστημίου διεκδικώντας τα υπεσχημένα. Οπως και ο άλλος φιλελεύθερος φάρος, ο Στέφανος Μάνος, που επίσης ξιφουλκούσε και ξιφουλκεί υπέρ του «μικρότερου κράτους»- αλλά δεν παραιτήθηκε ποτέ της δεκάδας των δημοσίων υπαλλήλων που του διέθετε το κράτος να τον εξυπηρετεί.

Οι φιλελεύθεροι θέλουν προσωπικό μεγάλο κράτος για να το μικρύνουν για τους υπόλοιπους, οι λαϊκοί της Δεξιάς και η Αριστερά είναι χωρίς τύψεις και ενοχές υπέρ του κομματικού μεγάλου κράτους, όλοι είναι υπέρ των εξοπλισμών, κατά των γκρίζων ζωνών, υπέρ του βέτο στην Ονομασία, υπέρ του τζαμπατζιδισμού στην εκπαίδευση, υπέρ του να αλλάζουμε το Σύνταγμα κάθε τρεις και λίγο, κατά του να παραπέμπονται οι πολιτικοί σε δίκες, υπέρ του να είναι μυστικά τα οικονομικά των κομμάτωνόλα αυτά θέλουν χρήματα και μυαλό και επειδή δεν μας περισσεύει ούτε το ένα ούτε το άλλο, τελικώς φαλιρίσαμε και από χρήματα και από ιδέες.

Κερδοσκόπων εγκώμιον
Πρέπει όμως να ομολογήσω με συντριβή στις σελίδες σου, ημερολόγιό μου (δημόσια δεν θα τολμούσα να το πω), ότι συμπαθώ περισσότερο και έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους διάφορους κκ. Πόλσον των hedge funds και άλλων ευαγών ιδρυμάτων που ορμάνε να μας πάρουν όσα με τον ιδρώτα μας δανειστήκαμε, παρά στους διάφορους κκ. Σαρκοζί των κυβερνήσεων που συνυπογράφουν για τον νέο εθνικό στόχο, να ξαναβρούμε δανεικά με λογικό επιτόκιο.

Διότι οι κερδοσκόποι ικανοποιούν τις επιθυμίες τους μέσα από τις αγορές- οι πολιτικοί όμως είναι έτοιμοι να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους με βία και πολέμους. Δηλαδή οι παγκόσμιες αγορές είναι πρόοδος, είναι τρόπος να ξεθυμαίνει η ανθρώπινη απληστία και αγριότητα, όπως με την πορνογραφία ξεθυμαίνει η σεξουαλικότητα, και με τις ταινίες βίας η επιθετικότητα: δεν τις εγκρίνω αλλά μου φαίνονται αναγκαίες.

Πιστεύω, δηλαδή, ότι οι παγκόσμιες αγορές και τα καζίναπου έχουν στηθεί γύρω από αυτές είναι κατάκτηση για τους αδύνατους και τους φτωχούς του πλανήτη, υποκαθιστούν τους πολέμους που θα έκαναν οι μεγαλομανείς Σαρκοζί- όπως και να το κάνουμε, καλύτερα να σε κλέβουν παρά να σε σκοτώνουν.

Στους πολέμους έχουν τεθεί κανόνες, υπάρχουν συνθήκες και Ερυθρός Σταυρός, δεν είναι παράλογο να υπάρχουν και για τις αγορές- αλλά όχι τόσα ώστε να τις πνίξουν. Γιατί τότε θα επιστρέψουμε στην πολιτική βία, θα έρχονται με τα κανόνια να πάρουν τα δανεικά, όπως τα παλιά καλά χρόνια.

* Κρίσιμες ημέρες, δεν βοηθάνε οι διαδηλώσεις, τα συνθήματα, οι κραυγές, η δημαγωγία: όλα αυτά είναι μορφές πολιτικής βίας, χειρότερης από την «οικονομική βία» των αγορών, που αποτελεί το πρόσχημά τους.

Χρειάζεται περισυλλογή, το πολιτικό σύστημα χρειάζεται εξυγίανση, όπως και η οικονομία· αν μας έχει μείνει λίγη φαιά ουσία και δεν έχει καταναλωθεί όλη για την Ονομασία, ας τη χρησιμοποιήσουμε.

Diodorus@tovima.gr

Σε ενημερώνω για αλλαγές πολιτογραφήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της απουσίας σου εις Παρισίους: η πατρίδα δεν εγγράφεται πλέον ως λεβεντογένα, αλλά ως φορογένναμετρογέννα. Τόσα δε πολλά μέτρα έτεκεν, ώστε οι Ελληνες μισήσαμε την έννοια του μέτρου, με αποτέλεσμα να μεταβάλουμε το πανάρχαιο «παν μέτρον άριστον » σε «παν μέτρον κάκιστον» – α, παρά λίγο να το ξεχάσω, κάτι έγραφες για τριτοκοσμικούς πριν φύγεις, επαληθεύεσαι: την ώρα που ο Πάγκαλος ζητάει αποζημιώσεις από τους Γερμανούς, ο Καντάφι κηρύσσει τζιχάντ κατά των Ελβετών, βίοι παράλληλοι. Αν η οικογένειά μου λάβει αποζημίωση- το σπίτι του παππού μου Λιοντή το έκαψαν δις οι χιτλερικοί- εγώ θα παραιτηθώ να δοθούν τα χρήματα για θεραπείες στην Ελβετία, έχει ιδρύματα διά πάσαν νόσον εκεί.

Γ.Κ.(άμετρος) @otenet.gr

***

Οποιοι δανείζουν τη χώρα με επιτόκιο 6% είναι τοκογλύφοι, ανθέλληνες, κερδοσκόποι. Οι τράπεζες της ίδιας χώρας που δανείζουν τους κατοίκους της με 15% είναι κοινωφελή ιδρύματα, μοχλός ανάπτυξης, επιχειρήσεις.

Στάθης Ζαφειρόπουλος,Πειραιάς

***

Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις ούτε, φυσικά, χυδαία αγάλματα. Υπάρχουν πάντα πολλαπλοί τρόποι «μετάφρασης» των γεγονότων. Αν θέλανε- λέω εγώ τώρα – να μας προσβάλουν οι Γερμανοί ως κλέφτες, θα φτιάχνανε το άγαλμα με το ένα χέρι να βουτάει λεφτά και με το άλλο να τα βάζει στην τσέπη του. Ενα δάχτυλο υψωμένο το βλέπω σαν καλλιτέχνημα, μεταφράζοντάς το ωσάν την Αφροδίτη που κάνει μια χειρονομία στους εταίρους Γερμανούς. Οι άνθρωποι θέλανε να μας δείξουμε απλά τι τους κάναμε και πώς τους αντιμετωπίζουμε: με το δάχτυλο υψωμένο. Πολύ απλά, πολύ καθημερινά σαν κάποιος να οδηγεί στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης @hotmail.com

Υ.Γ.: Ο κ. Πετσάλνικος να μην ξεχάσει να ζητήσει βοήθεια και από το ζεύγος Βrad Ρitt- Αngelina Jolie. Αν και δεν έχουν ελληνικό αίμα, συνηθίζουν να βοηθούν τριτοκοσμικές χώρες.

***

Αφού ως Ελληνες πιστεύουμε – νυν και αεί- ότι είμαστε απαρέγκλιτα το κέντρο του κόσμου, γιατί τώρα που πραγματικά γίναμε το επίκεντρο, μας πειράζει τόσο πολύ το γεγονός; Μια επερώτηση είναι αυτή, την κάνουμε και ας πέσει κάτω, δεν χάθηκε ο κόσμος ούτε και θα χαθεί- ελπίζουμε στην Ανάταξη (όπως λέμε… Αλλαγή, Εκσυγχρονισμός, Επανίδρυση…).

Αβαδαίος, επερωτών επιχώριος

***

Στελέχη του ΠΑΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία απομόνωσαν τον οίκο υψηλής ραπτικής του μετρ Κωστέτσου μετά από υποψίες ότι ράβει μυστικές τσέπες σε ρούχα πελατών του, μελών της υψηλής κοινωνίας, εντός των οποίων κρύβει η πλουτοκρατία τα παράνομα κέρδη της και τα οποία μπορούν να ισοσκελίσουν, σύμφωνα με την Αλέκα, τα τεράστια ελλείμματα της πατρίδας.

Του ανταποκριτού μαςεκ Ξάνθης Αριθμού 8

***

Καλύτερα να μας ακούνε, παρά να μας βλέπουν. Εσύ το έκανες: καλύτερα να μας φαντάζονται, παρά να μας διαβάζουν, σκέφθηκες, και εξαφανίστηκες.

Βυζικιώτης, Ακοβας και Θέλπουσας

***

Μέσα στην ανελύπητη ροή των ανήμερων ημερών που ζούμε, βαλλόμενοι πανταχόθεν και βάλλοντες προς άπαντες, εντός και εκτός χώρας, αξεχώριστα επικρίνοντες και επικρινόμενοι, ένας γνωμικός λόγος, έκγονος λαϊκής σοφίας, στοιχειοθετεί ρεαλιστικά τα όσα μάς στοιχειώνουν: «Τη μοίρα του κάθε λαός την κάμνει μοναχός του, κι όσα τού κάμνει η τρέλα του, δεν του τα κάμνει οχτρός του».

Αρνησίδημος Αττθιδομάστιγξ, ο εκ Λονδίνου

***

Τα προϊόντα της σκέτης Τεχνολογίας καλύπτουν ανάγκες- στη χειρότερη περίπτωση φτιαχτέςκαι εν πάση περιπτώσει στόχο έχουν να προσφέρουν ικανοποίηση στον χρήστη. Η οικονομική τεχνολογία αποσκοπεί στο να εφεύρει προϊόντα που φαίνονται καλύτερα, ή που κάνουναυτόν που τα διαθέτεινα φαίνεται καλύτερος από ό,τι είναι, ώστε να ζημιώσουν ή- στην καλύτερη περίπτωση- να ξεγελάσουν τον χρήστη τους. Το γεγονός ότι τα golden boys είναι κατά κανόνα οι κάτοχοι της δεύτερης τεχνογνωσίας, είναι στη βάση της κρίσης.

Δημήτριος ο Πληροφορητής.

***

Νομίζω ότι η επιτυχία της πρόσφατης πορνοταινίας οφείλεται στον προφανή συμβολισμό της: μία ξεβράκωτη που την πηδάει ο ένας και ο άλλος…

Δημήτριος Τσεχίας

ΥΓ: Αλλάζουν οι εποχές, αλλάζουν και τα πολιτικά προτάγματα. Από το «τις πταίει;» του 1874 φτάσαμε στο «τις πτύει;» του 2010.