Σε συσσώρευση δυνάμεων υψηλότερα των 2.100 μονάδων, έως ότου αφομοιώσει τα πρόσφατα κεκτημένα, αναλώθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Ιδιαίτερα στη συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν εμφανέστερη η τακτική αναμονής των επενδυτών, εν όψει σημαντικών εξελίξεων αύριο και μεθαύριο. Οι συνεδριάσεις του Εurogroup αύριο και του Εco/Fin την Τρίτη θεωρούνται κρίσιμες για την ελληνική οικονομία η οποία θα περάσει το τεστ της αποδοχής από τους ευρωπαίους εταίρους. Αν σε πρώτη φάση τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν προτείνουν επιπρόσθετα μέτρα και εγκρίνουν το πρόγραμμα στήριξης και ανάπτυξης ως έχει, τότε εκπληρώνεται το πλέον αισιόδοξο σενάριο το οποίο και θα δώσει βαθιά ανάσα στην κεφαλαιαγορά.

Εν όψει άμεσων εξελίξεων, οι επενδυτές περιορίζονται σε συντηρητικού χαρακτήρα κινήσεις, καθώς παραμένουν ανοιχτές και εξίσου πιθανές τόσο η θετική όσο και η αρνητική εκδοχή. Η πιο αισιόδοξη πλευρά αποβλέπει σε έμπρακτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού πρώτα θεσμοθετηθεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν οι όποιες αποφάσεις. Ενας επιπλέον παράγοντας που κρατά σε αναμονή την αγορά είναι η έκδοση νέου ελληνικού ομολόγου, προοπτική η οποία επαναφέρει το κλίμα νευρικότητας στις χρηματαγορές διατηρώντας υψηλά την απόκλιση από τα spreads αναφοράς των γερμανικών ομολόγων.

Πάντως, με αφορμή την ελληνική κρίση που απείλησε τη συνοχή της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διερευνήσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις μέσω των CDS (credit default swaps) και τις επιπτώσεις τους στις οικονομίες. Την πρωτοβουλία αυτή υπέδειξαν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο και τον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, που ασκεί τώρα την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ελλάδας.

Παράλληλα, στην ίδια επιστολή οι ηγέτες απαιτούν να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά παραγώγων, ώστε να περιορισθούν οι κίνδυνοι σε βάρος των χωρών επιδιώκοντας ίσως ακόμη και την απαγόρευση ορισμένων προϊόντων, όπως είναι τα «γυμνά προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου έναντι πτώχευσης» (naked CDS). Τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτέλεσαν πρόσφατα εργαλείο επιθετικής κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας, καθώς οι πωλητές δεν είχαν στη διάθεσή τους το προϊόν το οποίο ουσιαστικά απευθύνεται σε όσους κατέχουν ομόλογα προκειμένου να διασφαλίσουν το κεφάλαιό τους στην ακραία περίπτωση που η εκδότρια χώρα πτωχεύσει.

Στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που απειλεί με δημοσιονομική κρίση αρκετές αυτή τη στιγμή και ίσως αύριο περισσότερες χώρες, η Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με τις ΗΠΑ, επιχειρούν εν μέσω διαφωνιών και αντιδράσεων να προωθήσουν ρυθμίσεις με στόχο την αποτελεσματική εποπτεία των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των υπηρεσιών και των συναλλαγών, όπως άλλωστε αποφασίστηκε και στην τελευταία σύνοδο του G20.