Oι ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ του αμερικανοβρετανικού άξονα και των Ευρωπαίων για το χαλινάρι που πρέπει να μπει στην ασυδοσία των hedge funds και των άλλων κερδοσκοπικών και επενδυτικών ιδρυμάτων, όπως τα private equity funds και οι τράπεζες επενδύσεων, επισκίασαν τα πρώτα γενέθλια της νέας bull market την εβδομάδα που πέρασε. Οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν την καλύτερη 12μηνη απόδοση από τη δεκαετία του 1930- οι blue chips μετοχές του δείκτη Dow Jones είναι υψηλότερα κατά 61% και ο δείκτης Standard & Ρoor΄s 500 σημείωσε κέρδη της τάξεως του 68%- αλλά δεν ανοίχτηκαν σαμπάνιες. Πάντα η αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού προκαλεί νευρικότητα τους επενδυτές. Πόσω δε μάλλον που υπάρχει κίνδυνος αναβίωσης του προστατευτισμού σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια συνολική συμφωνία όσον αφορά την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών και μεγαλύτερης διαφάνειας στις συναλλαγές των hedge funds και των άλλων ιδρυμάτων.
Οι φόβοι
Οι φόβοι των Αμερικανών ότι θα πληγούν τα hedge funds και τα private equity funds από τα επικείμενα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξανάγκασαν το αφεντικό της Γουόλ Στριτ, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, να αποστείλει την περασμένη Πέμπτη επιστολή στον επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά της ΕΕ και αρμόδιο για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών Μισέλ Μπαρνιέ, όπου και εκφράζει τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο ύπαρξης «μεροληπτικών διατάξεων κατά των αμερικανικών ιδρυμάτων». Η επιστολή του κ. Γκάιτνερ εκτιμήθηκε ως μια έμμεση προειδοποίηση για αντίποινα από το Κογκρέσο κατά των επενδυτικών ιδρυμάτων με έδρα την Ευρώπη. Ανταπάντησε ωστόσο ο κ. Μπαρνιέ ότι οι κινήσεις ΕΕ είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις του G20 για την επιβολή διαφάνειας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Παράλληλα οι φόβοι των Βρετανών μήπως πληγεί το Σίτι- το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο του κόσμου μετά τη Γουόλ Στριτ- απεικονίστηκαν στην έκτακτη συνάντηση του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προχθές στο Λονδίνο. Ο κ. Μπράουν προσπαθεί να αποτρέψει διατάξεις οι οποίες θα έθεταν περιορισμούς ή ακόμη και αποκλεισμό των ιδρυμάτων με έδρα το Λονδίνο. Ωστόσο εκτός από τις ουσιαστικές διαφορές μεταξύ του άξονα ΗΠΑ- Βρετανίας και των άλλων εταίρων τους στην Ευρώπη, ούτε οι διπλωμάτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ τα βρήκαν μεταξύ τους. Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους κανόνες λειτουργίας των hedge funds και των private equity funds σε πανευρωπαϊκή βάση.
Πάντως οι λομπίστες των αμερικανικών hedge funds και των άλλων επενδυτικών και τραπεζικών ιδρυμάτων της Γουόλ Στριτ κατάφεραν να σκοτώσουν τη σπουδαιότερη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη δεκαετία του 1930στις ΗΠΑ. Το ναυάγιο μιας συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στην αμερικανική Γερουσία την Πέμπτη μηδένισε τις προοπτικές έγκρισης του νομοσχεδίου για την τροποποίηση των ρυθμιστικών διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στον αέρα επίσης βρίσκονται και οι προτάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με στόχο τόσο την απογύμνωση των τραπεζών από τις χρυσοφόρες κερδοσκοπικές τους δραστηριότητες όσο και τη μείωση του μεγέθους τους (Volcker΄s Rules). Ο αμερικανός πρόεδρος πίστευε ότι έτσι θα έδινε τέλος στα ρισκαδόρικα παιχνίδια τους τα οποία προκάλεσαν το κραχ στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2008. Οι λομπίστες
Παρ΄ όλα αυτά ο πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Θεμάτων της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Κρίστοφερ Τοντ, απέδωσε το ναυάγιο στους Ρεπουμπλικανούς και δήλωσε ότι θα καταφέρει να περάσει το δικό του νομοσχέδιο. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα ξαναγράψει τους κανόνες της Γουόλ Στριτ, ότι θα δώσει τέλος στο φαινόμενο « είναι πολύ μεγάλες για να αφεθούν να χρεοκοπήσουν» και ότι θα προστατεύσει τους καταναλωτές από τα ρισκαδόρικα και άλλα επικίνδυνα επενδυτικά προϊόντα.
Οι φιλόδοξοι στόχοι του κ. Τοντ όμως έχουν φραγμό διότι στις 26 Μαρτίου λήγουν οι εργασίες του Κογκρέσου. Αντίθετα ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Τοντ «απογοητευτικές» και απέδωσε το ναυάγιο των συνομιλιών σε αντίποινα του Λευκού Οίκου για την εμπλοκή της μεταρρύθμισης του Συστήματος Υγείας του κ. Ομπάμα.