Πτώση της τάξεως του 45% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εurobank ΕFG το 2009, διαμορφούμενα σε 362 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη διενέργεια αυξημένων προβλέψεων και στην καταγραφή ζημιών στη «νέα Ευρώπη» που έφθασαν στα 45 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους άντλησης ρευστότητας μέσω των καταθέσεων και της ανόδου των επισφαλειών. Στο δ΄ τρίμηνο του έτους ο όμιλος εμφάνισε κέρδη 82 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την έκτακτη φορολογία των 57 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 25 εκατ. ευρώ.

Σε γραπτή του δήλώση ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Ν. Νανόπουλος επεσήμανε ότι «μέσα σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον, ο όμιλος Εurobank ΕFG επέδειξε αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και ευελιξία, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή του θέση και τη ρευστότητά του, περιορίζοντας σημαντικά τις λειτουργικές του δαπάνες και αυξάνοντας τα προ προβλέψεων κέρδη του».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «για την προάσπιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της, η τράπεζα έλαβε αυξημένες προβλέψεις, ενώ επέτυχε συγχρόνως σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση στο β΄ εξάμηνο του 2009».

Κατά την περυσινή χρήση τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 2,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση κατά 1,8% έναντι του 2008, ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το α΄ τρίμηνο τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν συνεχή βελτίωση και επανήλθαν το τελευταίο τρίμηνο του έτους στο δεύτερο ιστορικό υψηλό των 608 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τόκους στη «νέα Ευρώπη» διαμορφώθηκαν σε 781 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας 33% στα συνολικά καθαρά έσοδα τόκων του ομίλου. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου του ομίλου (έσοδα τόκων προς μέσο ενεργητικό) διαμορφώθηκε σε 2,8% από 3,2% το 2008, συνεχίζοντας όμως τη βελτίωσή του από το πολύ χαμηλό α΄ τρίμηνο του 2009.

Τα έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 496 εκατ. ευρώ έναντι 618 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα από τραπεζικές εργασίες να ανέρχονται σε 418 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από λοιπές εργασίες να διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ. Σημαντικά ήταν και τα έσοδα από ομόλογα, μετοχές και συναλλαγματικές διαφορές, τα οποία έφθασαν στα 171 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τα έσοδα χρηματοοικονομικών πράξεων μαζί με τα έσοδα από μερίσματα και λοιπές εργασίες διαμορφώθηκαν σε 203 εκατ. ευρώ από 114 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των κερδών αποτίμησης ιδίων εκδόσεων χρέους το 2008. Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των εσόδων, το 68% προήλθε από τις εργασίες στην Ελλάδα και το 32% από εκείνες στη «νέα Ευρώπη».

Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του ομίλου αυξήθηκε έναντι του 2008 και διαμορφώθηκε σε 57,5 δισ. ευρώ. Ειδικά στους τομείς των επιχειρήσεων και των στεγαστικών δανείων, τα υπόλοιπα αυξήθηκαν συνολικά κατά 4,9% σε ετήσια βάση, ενώ ο νέες εκταμιεύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 4,8 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2009.

Από την άλλη, οι καταθέσεις του ομίλου σε Ελλάδα και «νέα Ευρώπη» αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ σε 46,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009.

Επιπρόσθετα, ο όμιλος άντλησε ρευστότητα ύψους 2,8 δισ. ευρώ απευθείας από τις διεθνείς αγορές και προχώρησε και στην αποπληρωμή ομολογιών ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Εξάλλου με επιτυχία στέφθηκαν οι προσπάθειες περιορισμού του λειτουργικού κόστους του ομίλου, με τις συνολικές δαπάνες να μειώνονται κατά 6,1% σε ετήσια βάση και να ξεπερνούν τον στόχο μείωσης κατά 5% που είχε τεθεί. Σε σχέση με τις προβλέψεις, ο όμιλος ανακοίνωσε αύξησή τους κατά 33%, διαμορφούμενες σε 1,18 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 2,11% των μέσων χορηγήσεων του έτους.

Στο τέλος του έτους ο δείκτης των μη εξυπηρετουμένων δανείων διαμορφώθηκε σε 5,2% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Ο δείκτης βασικών κυρίων κεφαλαίων (Core Τier Ι), τέλος, ο οποίος δεν περιλαμβάνει υβριδικούς τίτλους και τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου, ανήλθε σε 9,8% το 2009 από 8,0% το 2008. Επιπρόσθετα ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 12,7% από 10,4% την περυσινή χρονιά.