Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παρενέβη προσωπικά για να ζητήσει τη διακοπή εκπομπών πολιτικού διαλόγου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τις οποίες θεωρούσε «μη φιλικά διακείμενες προς την κυβέρνηση», καταγγέλλουν Repubblica και Fatto Quotidiano. Στα ύψη το «θερμόμετρο» εν όψει των περιφερειακών εκλογών…

Η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano αναφέρει ότι σε τηλεφωνικές συνομιλίες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που ηχογραφήθηκαν από τους εισαγγελείς της πόλης Τράνι στην Απουλία ο Ιταλός πρωθυπουργός ζητά να σταματήσει η εκπομπή Αnnozero του αριστερού δημοσιογράφου Μικέλε Σαντόρο.

«Ο διευθυντής της Rai, Μάουρο Μάζι, απάντησε ότι τέτοιες πιέσεις δεν ασκούνται, ούτε στη Ζιμπάμπουε» αναφέρει η εφημερίδα.

Με τη σειρά της η Repubblica αναφέρει ότι ο διευθυντής ειδήσεων της ναυαρχίδας της κρατικής τηλεόρασης, Αουγκούστο Μιντζολίνι, «ανταποκρίθηκε πρόθυμα στις εκκλήσεις σε βοήθεια» του Μπερλουσκόνι, παρεμβαίνοντας με ειδικά σχόλια για να τον υπερασπισθεί στα δελτία ειδήσεων του Rai Uno, του ισχυρότερου καναλιού της δημοσιας τηλεόρασης.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτεύομενου κόμματος Ιταλία των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ζήτησε την παραίτηση του Μιντζολίνι και «όποιων άλλων αποδέχθηκαν ανεπίτρεπτες πιέσεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος συνασπισμού του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) απάντησε ότι «ο Ντι Πιέτρο, με τους γνωστούς βίαιους τόνους του, προσπαθεί να εκμεταλλευθεί ειδήσεις που μόνον ως ‘απορρίματα’ μπορούν να χαρακτηρισθούν».

Εν τω μεταξύ, το περιφερειακό δικαστήριο της Ρώμης απέρριψε την απόφαση της Κρατικής Αρχής για τις Τηλεπικοινωνίες που είχε «παγώσει» τα τοκ-σόου έως τις περιφερειακές εκλογές της 28ης και 29ης Μαρτίου.

Την ένσταση είχαν καταθέσει τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα Sky Italia και La Sette. Ως εκ τούτου, οι ιδιωτικές τηλεοράσεις (συμπεριλαμβανομένων και των τριών καναλιών του μεγιστάνα πρωθυπουργού) μπορούν αρχίσουν τη μετάδοση πολιτικών εκπομπών και συνεντεύξεων με διάφορους υποψηφίους.

Η προσωρινή παύση είχε αποφασισθεί με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του Μπερλουσκόνι, ως ερμηνεία της αρχής ίσης πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης. Η αναστολή της μετάδοσης γνωστών εκπομπών, όπως το Annozzero, Porta a Porta και Ballaro είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για «προσπάθεια απόλυτου ελέγχου του τηλεοπτικού μέσου».

Μένει τώρα να καθοριστεί η στάση της Rai, η οποία έχει επίσης σταματήσει τη μετάδοση των τοκ-σόου και δεσμεύεται από οδηγίες ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Το διοικητικό συμβούλιο της Rai πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα για να εξετάσει το θέμα.

Πολλοί γνωστοί τηλεπαρουσιαστές και δημοσιογράφοι, πάντως, είχαν ξεκινήσει να προβάλουν συνεντεύξεις και να οργανώνουν προεκλογικές συζητήσεις μέσω Διαδικτύου, υποστηρίζοντας ότι «προέχει, πάντα, το δικαίωμα στην πληροφόρηση».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση και το κίνημα του Μωβ Λαού διοργανώνουν το Σάββατο διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Ιταλού πρωθυπουργού στη Ρώμη.

Μέσα στο επόμενο 24ωρο, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας θα πρέπει να αποφανθεί εάν η λίστα του Λαού της Ελευθερίας θα μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές, στην περιφέρεια της Ρώμης.

Το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο έχει μείνει εκτός εκλογικής αναμέτρησης εξαιτίας αργοπορημένης κατάθεσής του στην αρμόδια κρατική υπηρεσία. Μετά το φιάσκο με τις λίστες (προβλήματα υπήρξαν και στο Μιλάνο) η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι εξέδωσε «ερμηνευτικό» διάταγμα του εκλογικού νόμου επιχειρώντας να αποκαταστήσει τα ψηφοδέλτια.

Η κίνηση της κυβέρνησης καταγγέλθηκε ως «πραξικοπιματική» από την αντιπολίτευση και χιλιάδες Ιταλοί βγήκαν στους δρόμους κατηγορώντας τον Σίλβιο Μπερλουσκονι για παραβίαση του Συντάγματος.