Τουλάχιστον πέντε χρόνια θα διαρκέσει η κρίση και ουσιαστικά βρισκόμαστε στην είσοδο του τούνελ, όπως υπολογίζουν οι επιχειρηματίες. Στη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλου έγινε σαφές ότι οι επιχειρηματίες προετοιμάζονται για «μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα» και για συνθήκες που δεν είναι διόλου ιδανικές ούτε για τις επιχειρήσεις ούτε φυσικά για τους εργαζομένους.
Ο κ. Δασκαλόπουλος ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας: «Δεν τίθεται θέμα περικοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει ένα παγιωμένο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, εμείς το υπηρετούμε, δεν το αμφισβητούμε» . Επίσης διευκρίνισε ότι οι εργοδότες δεν αμφισβητούν το θεσμικό πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις και δεν θέτουν θέμα αύξησης στο όριο του 2% που υπάρχει στις απολύσεις σήμερα.
Ως μέγα πρόβλημα στα εργασιακά εκτιμούν την αδήλωτη εργασία, κάτι που επεσήμανε και ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου κ. Χ. Κυριαζής, προσθέτοντας ότι και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν αντιμετωπίσει αντίστοιχο πρόβλημα κατάφεραν να το αντιμετωπίσουν, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη στην Ελλάδα. Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ με έμφαση επισήμανε τις μεγάλες δυσκολίες που προκύπτουν για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία από τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις: «Οι κινητοποιήσεις και βιαιότητες όλον αυτόν τον καιρό υποκινούνται από όσους για δικό τους όφελος πασχίζουν να διατηρήσουν τις παθογένειες εκείνες που έκαναν τον λαό μας ζητιάνο στις διεθνείς αγορές. Ευτυχώς υπάρχει μια Ελλάδα που δε χωρά στα κρατικά επιδόματα και στις κομματικές αργομισθίες, η Ελλάδα που μοχθεί και δημιουργεί με τη δική της αξία και αυτή δημιουργεί την ελπίδα σε όλους μας και προοπτική στον τόπο μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.
Σε σχέση με τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στον ΣΕΒ θα περιμένουν πρώτα να ολοκληρωθεί το Συνέδριο της ΓΣΕΕ και κατόπιν θα προχωρήσουν στην τελική φάση.
«Η διαπραγμάτευση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα συγκυρία αφού η κρίση πλήττει το ίδιο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» είπε ο πρόεδρος του συνδέσμου, ενώ άλλες πηγές των εργοδοτών εκτιμούσαν ως «αδιανόητη υπό τις παρούσες συνθήκες» μια αύξηση της τάξεως του 3%, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έχουν να λύσουν τον γρίφο με τη μείωση της ζήτησης, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και του υπολογισμού του κόστους χρήματος με τον δανεισμό να δυσκολεύει.