Την εκτίμησή του ότι τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν θα έχουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την αύξηση των εσόδων εκφράζει ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γ. Κορομηλάς. Ο ίδιος αναφέρει στο «Βήμα» ότι θα πρέπει να μειωθεί η φοροδιαφυγή και ότι το μέτρο των αποδείξεων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
– Σε ποια λογική θα πρέπει να κινηθούν τα νέα τεκμήρια διαβίωσης;
«Τα τεκμήρια διαβίωσης έτσι όπως λειτουργούν σήμερα, μόνο ως τρόπος προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος, δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή διότι ενώ καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι φορολογούνται όλα τα εισοδήματα, η άμεση απόδοσή τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Τα τεκμήρια διαβίωσης πρέπει να εφαρμοσθούν και να λειτουργήσουν, όχι όμως με τη μορφή της σημερινής λειτουργίας τους, αλλά ως εργαλεία εντοπισμού και φορολόγησης εισοδημάτων που σήμερα διαφεύγουν, ειδικά αυτών που ενώ “φορολογικά πένονται”, διάγουν υπερπολυτελή βίο. Η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή/ και η πολυτελής διαβίωση είναι κατ΄ αρχάς ενδείξεις φοροδοτικής ικανότητας, και μόνο εφόσον οι σχετικές δαπάνες δεν καλύπτονται με δηλωθέντα εισοδήματα ή/ και με οποιοδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο, τότε το γεγονός, αυτό καθαυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τον έλεγχο για τον προσδιορισμό του πραγματικού, συνεπώς και του φορολογητέου εισοδήματος».
– Εκτιμάτε ότι με τα φοροεισπρακτικά μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο της αύξησης εσόδων; «Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση μπορεί μεν να ικανοποίησαν τις Βρυξέλλες, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα πετύχουν τον στόχο τους. Η μείωση του ετήσιου εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης, σε μια μεγάλη κατηγορία πολιτών, σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία που αναπτύσσεται με άλλοθι την αύξηση στους έμμεσους φόρους, θα περιορίσει την ήδη πεσμένη κίνηση στην αγορά με αποτέλεσμα τα έσοδα, ειδικά από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, να είναι πολύ μικρότερα από αυτά που προϋπολογίστηκαν».
– Πιστεύετε ότι το μέτρο των αποδείξεων θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής;
«Φυσικά ναι, διότι το μέτρο των αποδείξεων σκοπό έχει τη δημιουργία συγκρουόμενων συμφερόντων. Οταν ο πολίτης, γνωρίζοντας ότι θα έχει φορολογικό όφελος, απαιτεί και λαμβάνει την απόδειξη τότε η επιχείρηση θα εμφανίσει εισόδημα με συνέπεια αφενός να καταβάλει ΦΠΑ και αφετέρου τον φόρο εισοδήματος. Συνεπώς το “κίνημα” των αποδείξεων θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».
– Ποια μέτρα προτείνετε στον υπουργό Οικονομικών για τη μείωση του ελλείμματος; «Για να μειωθεί το έλλειμμα δεν χρειάζονται μόνο μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα αλλά ουσίας. Επιγραμματικά αυτά πρέπει να είναι η πάταξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής και η υιοθέτηση κινήτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα με σκοπό αρχικά την τόνωση και στη συνέχεια την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας».