Πόλεμος εντυπώσεων με το ημερολόγιο του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Ηellas κ. Μ. Χριστοφοράκου ξέσπασε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. Αφορμή στάθηκε η κατάθεση από τον βουλευτή της ΝΔ κ. Π. Καμμένο ενός φύλλου από το διαβόητο ημερολόγιο, στο οποίο είναι καταγεγραμμέ- νο το όνομα του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνστα- ντίνου, συμβούλου την επίμαχη περίοδο του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη . Συγκεκριμένα, στη σελίδα με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου 1999 και ώρα 15.00 αναφέρεται: «Παπακωνσταντίνου/ Μαξίμου». Λίγη ώρα αργότερα ο βουλευτής του ΠαΣοΚ- και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής- κ. Σ. Βαλυράκης έκανε λόγο για «επιλεκτική χρήση του ημερολογίου του κ. Χριστοφοράκου από τον κ. Καμμένο», ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους πως από μια γρήγορη αλίευση στο ημερολόγιο την ίδια περίοδο ο ίδιος εντόπισε ότι «υπάρχουν καταγραφές και άλλων προσώπων» . Και συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου 1999 «ραντεβού με Μητσοτάκη» και την ίδια ημέρα «επικοινωνία με Δούκα», ενώ στις 27 Δεκεμβρίου 1999 «επικοινωνία Πάνος για Μητσοτάκη» και μία ημέρα μετά «ραντεβού Μητσοτάκη, Πάνος, Γρυλλάκης» (σ.σ.: όπου «Πάνος» φέρεται να είναι άνθρωπος από το γραφείο Χριστοφοράκου). Ερωτηθείς δε για «ποιον Μητσοτάκη πρόκειται», ο κ. Βαλυράκης ισχυρίστηκε ότι «προφανώς αναφέρεται στον Κωνσταντίνο», επικαλούμενος την ύπαρξη του ονόματος του στρατηγού Γρυλλάκη.

Η συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Χριστοφοράκο επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του τονίζει ότι «είναι αδιανόητο να επιχειρείται η δημιουργία εντυπώσεων για μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο μου και αυστηρά μέσα στο πλαίσιο των θεσμικών μου καθηκόντων». Οπως διευκρινίζει, το 1999 ήταν σύμβουλος του κ. Σημίτη για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας και με την ιδιότητά του αυτή «ζήτησε να με επισκεφθεί στο γραφείο μου ο κ. Χριστοφοράκος, ως επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου πληροφορικής και τηλεπικοινωνίας στην Ελλάδα». Αντικείμενο της συνάντησης ήταν «να με ενημερώσει για τις δραστηριότητες της εταιρείας του και να μου μεταφέρει τις απόψεις του για την ανάπτυξη του κλάδου», επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Κ ατά τα λοιπά, χθες στην Επιτροπή κατέθεσε ο κ. Γ. Τρεπεκλής, ο οποίος τόνισε ότι παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2005 δηλώνοντας στον πρόεδρο της SΑΙC ότι «εγώ “ρόμπα” δεν γίνομαι», επικαλούμενος το επιχείρημα ότι ενώ το σύστημα έπρεπε να αποδίδει 100% αυτό απέδιδε μόλις 60%.

Ωστόσο ο κ. Καμμένος αμφισβήτησε τα περί παραίτησης, υποστηρίζοντας ότι τον αναζητούσαν επιμόνως από το γραφείο του κ. Τρεπεκλή το 2007 για να υπογράψει ως υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας την παραλαβή υποσυστήματος του C4Ι. «Ουδέποτε σας έψαξα, κύριέ μου» του είπε ο κ. Τρεπεκλής ενώπιον των δημοσιογράφων, ενώ ο κ. Καμμένος ζήτησε να γίνει άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών για να αποδειχθεί ο ισχυρισμός του. Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Τρεπεκλής από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την αμοιβή ύψους 6,6 εκατ. ευρώ που έλαβε ο ίδιος, απάντησε ότι ήταν «νόμιμη».