Ανοδικά κινήθηκαν τα spreads των ελληνικών ομολόγων κατά τη χθεσινή ημέρα, λόγω σεναρίων που κυκλοφόρησαν για επικείμενες νέες εκδόσεις 10ετών ομολόγων τον Μάρτιο, αποδεικνύοντας ότι οι ελληνικοί τίτλοι παραμένουν ευάλωτοι και πως η κατάσταση στην αγορά απέχει πολύ από την ομαλοποίηση. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου «σκαρφάλωσε» μέσα στην ημέρα στο 6,28%, διευρύνοντας τη διαφορά της σε σχέση με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού στις 3,17 ποσοστιαίες μονάδες (317 μονάδες βάσης). Η σχετική φημολογία προκάλεσε «πιέσεις» στους περισσότερους ελληνικούς κρατικούς τίτλους καθώς περίπου το 70% του τζίρου που πραγματοποίησαν τα ελληνικά ομόλογα αφορά πωλήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, σημαντικό μέρος των πωλήσεων αυτών προήλθε από μεγάλη αμερικανική τράπεζα.

Τα πράγματα ηρέμησαν έπειτα από δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Π. Χριστοδούλου , ο οποίος διασαφήνισε ότι δεν υπάρχει απόφαση για νέα έκδοση ομολόγων, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα. Νωρίτερα δημοσίευμα ανέφερε ότι εντός του τρέχοντος μηνός το ελληνικό Δημόσιο θα επιχειρήσει την άντληση 10 δισ. ευρώ και ότι ετοιμάζεται και έτερη έκδοση της τάξεως των 5 ως και 10 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται αποκλειστικά στις αγορές της Ασίας. Αργά το απόγευμα, μετά και τη σχετική διάψευση, το spread του 10ετούς ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό ίδιας διάρκειας διαμορφωνόταν χαμηλότερα σε σχέση με τις πρωινές συναλλαγές, υποχωρώντας στις 3,11 ποσοστιαίες μονάδες. Από την άλλη, μικρή άνοδο σημείωσε το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους, με την τιμή των Credit Default Swaps (CDS) των 5ετών ομολόγων να αυξάνεται κατά 6 μονάδες βάσης, στις 287, και των 10ετών κατά 4,96, στις 274 μονάδες βάσης.

Στον κίνδυνο πτώχευσης της Ελλάδας αναφέρθηκε χθες και στέλεχος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, χαρακτηρίζοντάς τον όμως πολύ μικρό και σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι απίθανο το σενάριο διάσπασης της ευρωζώνης, λόγω χρεοκοπίας κράτους-μέλους της. Επιπλέον τόνισε ότι στην τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδος «ΒΒΒ+» δεν περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο παροχής πακέτου στήριξης προς τη χώρα μας.

Πάντως χθες ο Γερμανός Αλεξ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που φέρεται ως ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του προέδρου Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δεχθεί κρατικά ομόλογα με χαμηλότερη αξιολόγηση ως ενέχυρο για τα δάνεια που χορηγεί σε τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σε περίπτωση κατά την οποία οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας οι ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθούν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο κρατικούς τίτλους.