Να τετραγωνίσει τον κύκλο προσπαθεί η κυβέρνηση με τις κινητοποιήσεις που προαναγγέλλονται κατά των νέων μέτρων. Από τη μία πλευρά δεν επιθυμεί βίαιες παρεμβάσεις, από την άλλη όμως έρχεται αντιμέτωπη με όλο και πιο ακραίες, ακτιβιστικές ενέργειες από τους διαδηλωτές, ενώ εξαπλώνεται και η τάση της κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων, όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τους πρώην εργαζομένους της Ολυμπιακής. Για το συγκεκριμένο θέμα συνεκλήθη τη Δευτέρα το βράδυ σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο , προκειμένου να συζητηθεί με ποιον τρόπο θα αντιδράσει η κυβέρνηση.
Το ζήτημα πλέον δεν είναι η διαμαρτυρία των εργαζομένων ούτε η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας στην οδό Πανεπιστημίου. Αν παραμείνει λίγες ημέρες ακόμα υπό κατάληψη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Ηδη σε αρκετά υπουργεία γίνονται συσκέψεις για να δουν πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό.
Η διαφαινόμενη κοινωνική αναταραχή, σε συνδυασμό με τον ακτιβισμό της Αριστεράς, δημιουργεί μια δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση για την κυβέρνηση.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου προτού αναχωρήσει για το εξωτερικό ο κ. Γ. Παπανδρέου , αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Ειπώθηκε ωστόσο ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η τακτική της κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων. Με ποια μέθοδο θα αποφευχθεί αυτό κανένας στην κυβέρνηση δεν μπορεί να πει και μέχρι στιγμής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής έχει περιοριστεί στην πολιτική καταδίκη τέτοιων ενεργειών. Η κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος. Στη σύσκεψη υπό τον κ. Πάγκαλο, στην οποία συμμετείχαν οι κκ. Φ. Σαχινίδης, Χ. Τσιόκας, Γ. Κουτρουμάνης και Ν. Σηφουνάκης, διατυπώθηκαν δύο απόψεις.
O ρισμένοι (μεταξύ των οποίων και ο κ. Πάγκαλος) υποστήριξαν ότι αν δεν υποχωρήσουν οι καταληψίες θα πρέπει «να αναλάβει δράση ο Μιχάλης». Αυτό είναι πιο εύκολο να λέγεται παρά να γίνει πράξη. Κατ΄ αρχάς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο κ. Μ.Χρυσοχοΐδης θαδεχθεί να ταυτιστεί με ένα αυταρχικό αστυνομικό καθεστώς, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναπτύσσεται προβληματισμός για τη σκοπιμότητα να προκληθεί περαιτέρω η κοινωνία. Προς το παρόν πάντως δεν προκρίνονται βίαιες λύσεις.
Επίσης, στο θέμα των πρώην εργαζομένων της Ολυμπιακής η κυβέρνηση δεν έχει καθαρές λύσεις στα χέρια της. Παρά το γεγονός ότι με τη ρύθμιση της ΝΔ προκύπτουν προκλητικές αποζημιώσεις ύψους 260 εκατ. ευρώ για 2.400 εργαζομένους, η ομάδα των νομικών που συμμετείχε στη σύσκεψη διαφώνησε για τις πιθανές λύσεις και το θέμα παραπέμφθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Τ ο αγκάθι βρίσκεται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των προνομίων περιλαμβάνεται στον Ν. 1737/2008 για την πώληση της Ολυμπιακής και ορισμένα επιπλέον πλεονεκτήματα στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 και για τρεις μήνες παρήγαγε αποτελέσματα (έπειτα το ΠαΣοΚ αρνήθηκε να την επικυρώσει). Μεγάλος αριθμός πρώην εργαζομένων της Ολυμπιακής θεμελίωσε δικαιώματα τα οποία τώρα δεν γίνεται να ανατραπούν- ούτε με νέο νόμο.
Ο κ. Σαχινίδης επικαλούμενος οικονομική αδυναμία αρνείται να βάλει την υπογραφή του στην κοινή υπουργική απόφαση την οποία έχουν υπογράψει οι κκ. Δ. Ρέππας και Α. Λοβέρδος, και επιμένει να παραπέμπει στη Δικαιοσύνη όσους ζητούν τα επιπλέον δικαιώματα.