«Σήμερα τη Χάγη και την Αλμέρε, αύριο ολόκληρη την Ολλανδία». «Σήμερα στην Ολλανδία, αύριο ίσως στη Γερμανία». Δύο δηλώσεις που πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε και να προσέξουμε. Η πρώτη είναι του ρατσιστή Γκέερτ Βίλντερς, αρχηγού του ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας, το οποίο την περασμένη εβδομάδα σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία στις δημοτικές εκλογές δύο πόλεων της Ολλανδίας. Η δεύτερη είναι από το κύριο άρθρο της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».
Την περασμένη Παρασκευή ο Βίλντερς πήγε στο Λονδίνο για την πρεμιέρα της αντιισλαμικής ταινίας «Fitna». Δεν είχε μεγάλη προσέλευση ομοφρόνων του, μάλιστα οι βρετανοί ακροσυντηρητικοί φρόντισαν επιδεικτικά να κρατήσουν αποστάσεις. Αυτό δεν εμπόδισε τον ολλανδό νεοφασίστα να προβάλει τις θέσεις του κόμματός του. Εναντίον των μεταναστών, απαγόρευση της μπούρκας και κάθε μορφής εκδήλωση του μουσουλμανισμού, δημιουργία εθελοντικών σωμάτων ασφαλείας που θα περιπολούν στους δρόμους.
Τίποτε το νεότερο στις δηλώσεις του, όμως ο στόχος του να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου δεν είναι απρόσιτος. Τα δύο μεγάλα ολλανδικά κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες και το Εργατικό Κόμμα, έχουν χάσει την επιρροή τους και η κοινή γνώμη αναζητεί «κάτι καινούργιο». Ετσι η κυβέρνηση συνεργασίας που- κατά παράδοση- θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές δεν αποκλείεται να πρέπει να στηριχθεί είτε να συμπεριλάβει και το κόμμα του Βίλντερς. Και αυτή η προοπτική είναι που ανησυχεί τη Γερμανία. Υπάρχει «πολιτικό και κοινωνικό έδαφος» σε όλη την Ευρώπη να περάσουν μπροστά ακραία φιλοφασιστικά στοιχεία, γράφει η «Sueddeutsche Ζeitung» και στην ιστοσελίδα του Ερευνητικού Κέντρου Πολιτικών Κατευθύνσεων της Νυρεμβέργης αναρτήθηκε πρόσφατα ένας πίνακας που αποκαλύπτει ότι στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Αυστρία και στην Ισπανία ένα ποσοστό 14%-18% «δεν θα είχε δυσκολίες να ψηφίσει αντιεξουσιαστικά ξενοφοβικά κόμματα». Στη Γερμανία και στην Ιταλία τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα, ως 22%.
Τον κώδωνα κινδύνου κρούει η γερμανική οικονομική «Ηandelsblatt» χαρακτηρίζοντας την Ολλανδία «πολιτικό σεισμογράφο της Ευρώπης». Η αβεβαιότητα για το μέλλον τους είναι εκείνο που έδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία, γράφει η εφημερίδα. Και καλεί τους πολιτικούς της Ευρώπης να εξασφαλίσουν τα μέσα και να βρουν τη στρατηγική που θα σβήσει από τους Ευρωπαίους αυτή την αβεβαιότητα.