Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν ήθελε να εκτραπεί η συζήτηση στο θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δηλαδή στο αν μπορεί μια χώρα της ευρωζώνης να απευθυνθεί στο ΔΝΤ ή αν οφείλει να τα βγάλει πέρα μόνη της ή, τέλος πάντων, να τα βγάλει πέρα μόνη της ώσπου η Ευρωπαϊκή Ενωση να ελεήσει να προσφέρει μια «ευρωπαϊκή λύση». Πάντως, πηγή μου στις Βρυξέλλες με διαβεβαιώνει ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν επιθυμεί να δει την Ελλάδα να χτυπάει την πόρτα του ΔΝΤ. Πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πλήγμα στο ευρώ. Κοντολογίς, μια ελληνική προσφυγή στο ΔΝΤ θα μπορούσε να εκληφθεί ακόμη και ως ένα είδος οικονομικού cassus belli.
Από την άλλη πλευρά, καμία χώρα δεν δείχνει να συμφωνεί απολύτως ή να έχει συγκεκριμένες θέσεις για τη δημιουργία του περίφημου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ). Σημειώνω όμως ότι ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν φέρεται να έχει ολοκληρώσει ένα (μυστικό προς το παρόν) «σχέδιο στήριξης» χωρών που ενδέχεται να το παρουσιάσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Αλλά ας κρατήσουμε μικρό καλάθι…
***
Από την πανευρωπαϊκή σύγχυση σχετικά με την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου κρατώ μία «λεπτομέρεια» που δημοσιεύθηκε χθες στον ευρωπαϊκό Τύπο και αφορά εικαζόμενη ιδέα της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία οι χώρες που θα λαμβάνουν βοήθεια από το ΕΝΤ θα χάνουν την ψήφο τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για όλα τα θέματα (και όχι μόνο όταν συζητούνται στο Εco/Fin τα οικονομικά θέματα της χώρας τους, όπως ισχύει από τις 11 Φεβρουαρίου για την Ελλάδα).
Ουσιαστικά, δηλαδή, όπως μου εξηγεί συνεργάτης μου, οι Γερμανοί σχεδιάζουν ένα ευρωπαϊκό ταμείο όχι για να διασώσει μια χώρα, αλλά για να διασώσει τις υπόλοιπες χώρες από τη χώρα αυτή, ένα είδος «καραντίνας». Δεν θέλουν να σώσουν εμάς, αλλά να διασωθούν από εμάς. Η ερώτηση όμως είναι, αν θα μας άρεσε μια «διάσωση» υπό τον όρο ότι δεν θα έχουμε λόγο (και ψήφο) ούτε για τα Σκόπια ούτε για τα ελληνοτουρκικά…
***
Για όσους με ρωτούν (και δεν είναι λίγοι), εξηγώ ότι η συνεχιζόμενη (και πρωτοφανής στα χρονικά) κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και η διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Πανεπιστημίου εξελίσσεται σε κυβερνητική φαρσοκωμωδία.
Μου λένε ότι οι κκ. Δ. Ρέππας και Α. Λοβέρδος υπέγραψαν προ εβδομάδων (έπειτα από σχετική απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής) την εφαρμογή του νόμου της ΝΔ για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων στην πρώην Ολυμπιακή. Αλλά την τελευταία στιγμή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης δεν την υπέγραψε διότι εν τω μεταξύ η παραπάνω κυβερνητική απόφαση- εν μέσω πιστωτικής ασφυξίας και πακέτου σκληρών μέτρων- ακυρώθηκε.
Ουδείς όμως ανέλαβε την ευθύνη της ακύρωσης, ενώ οι κκ. Ρέππας και Λοβέρδος δεν αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία (ως αρμόδιοι υπουργοί) να αρχίσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους αφού η κυβέρνηση δεν τους το ζήτησε. Ετσι εξηγείται γιατί παραμένει υπό κατάληψη το «λάθος υπουργείο» , αλλά δεν εξηγείται ποιος είναι η «κυβέρνηση», αν όχι οι αρμόδιοι υπουργοί!
***
Η Νέα Δημοκρατία αρχίζει να βγάζει το κεφάλι της από το νερό, όπως δείχνει το παράδειγμα του εικονιζόμενου στο σκίτσο κ. Κ. Χατζηδάκη. Ο πρώην υπουργός (και νυν σκιώδης υπουργός) Ανάπτυξης ενημέρωσε συνεργάτη μου ότι πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα πρόταση νόμου για την απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων.
Στην ερώτηση «πέντε χρόνια τι κάνατε;» ο κ. Χατζηδάκης απαντά ότι έγινε υπουργός τον Φεβρουάριο του 2009 και ότι έως τις εκλογές η παραπάνω πρόταση ήταν έτοιμη κατά τα δύο τρίτα. Πάντως, αποκλείεται ο Κωστής να επιτεθεί στην κυρία Λούκα Κατσέλη . «Δεν θα χτυπήσουμε τη Λούκα», βεβαιώνουν συνεργάτες του κ. Χατζηδάκη, «αφού το ΠαΣοΚ το κάνει ήδη πολύ καλύτερα απ΄ όσο θα το κάναμε εμείς».
***
Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας ο λάτρης του ρετρό κ. Ν. Κακλαμάνης διοργάνωσε προχθές το βράδυ μια τελετή στο Περοκέ στην οποία μίλησαν οκτώ γυναίκες ηθοποιοί: οι κυρίες Σμάρω Στεφανίδου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Καλή Καλό, Γκέλυ Μαυροπούλου, Ρίκα Διαλυνά, Ελένη Μαβίλη, Μέλπω Ζαρόκωστα και Ζωζώ Σαπουντζάκη. Τη συζήτηση συντόνισαν η κυρία Ροζίτα Σώκου και ο δημοσιογράφος κ. Κ. Αρβανίτης. Οι παραπάνω κυρίες είναι πράγματι εξαιρετικές και η εκδήλωση ήταν πράγματι επιτυχημένη, παρ΄ ότι αν ήθελε κανείς να γίνει λίγο κακός θα μπορούσε να σημειώσει ότι έλειπε η Σοφία Βέμπο.