ΠΑΡΙΣΙ Ενα μικρό χωριό στη Νότια Γαλλία πανηγυρίζει για την ύψιστη διάκριση που κέρδισε ο σεφ του: το τρίτο αστέρι Μichelin, ένα «Νομπέλ» της υψηλής μαγειρικής που βάζει το άσημο Φονζονκούζ στον χάρτη της παγκόσμιας γαστρονομίας. Και όλα αυτά χάρη στον Ζυλ Γκουζόν. Το μικρό εστιατόριο που άνοιξε πριν από 18 χρόνια απέκτησε επιτέλους το πολυπόθητο «τρίτο αστέρι» στον Κόκκινο Οδηγό γευσιγνωσίας της Μichelinτη «Βίβλο» των απανταχού bon viveurs.

Το «L΄ Αuberge du Vieux Ρuits», που στα πρώτα δειλά του βήματα διέθετε προσωπικό μόλις δύο ατόμωντον σεφ και τη σύζυγό του- λάμπει πλέον μαζί με μόλις 25 άλλα κορυφαία εστιατόρια που τιμήθηκαν εφέτος με τρίτο αστέρι. «Εκλαψα» είπε ο 48χρονος σεφ, ο οποίος ασχολείται με το επάγγελμα από τα 18 του χρόνια. Το «τρίτο αστέρι» της Μichelin ήταν το όνειρο της ζωής του.

«Για να γίνεις μεγάλος σεφ πρέπει να είσαι απλός μάγειρας. Μάγειρας στο μυαλό, μάγειρας και στην καρδιά» λέει. Απέκτησε το πρώτο του αστέρι το 1997 και το δεύτερο το 2001.

Το εστιατόριό του είναι το μοναδικό στη Γαλλία που εφέτος τιμήθηκε με τρίτο αστέρι. Συνολικά 47 γαλλικά ρεστοράν κέρδισαν το πρώτο τους αστέρι ενώ μόλις 10 το δεύτερο, στον γαλλικό οδηγό που μόλις κυκλοφόρησε την έκδοση για το 2010.

Ο Ζυλ Γκουζόν μαγειρεύει «έντιμο φαγητό», με αγνά υλικά ντόπιας παραγωγής σε τιμές φιλικές για τους πελάτες. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πιστεύει ότι και άλλοι γάλλοι σεφ θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του για να «επιστρέψουν στις συνταγές των γιαγιάδων τους» έπειτα από πολλά χρόνια γευστικών υπερβολών.