Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και της ΝΔ σημειώθηκε στην επί της αρχής δεύτερη συνεδρίαση του νομοσχεδίου για τους διευθυντές στο Δημόσιο, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με αιχμή την προσθήκη διάταξης που αφορά τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να αναθέσει απευθείας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την εκπόνηση μελετών ή την παροχή υπηρεσιών και να καθορίζει το αντικείμενο, τον χρόνο παροχής της μελέτης ή της υπηρεσίας, καθώς και να συστήνει επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη μελέτη, αξιολόγηση και διατύπωση προτάσεων, να ορίζει τη διάρκεια λειτουργίας τους, το αντικείμενό τους και τα μέλη τους.

Ο πρωθυπουργός δύναται να το κάνει αυτό σε θέματα κατεπείγουσας και μείζονος για το εθνικό συμφέρον σημασίας.

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά καταλογίζοντάς του προσωπική πολιτική ευθύνη. Είπε ότι η ΝΔ χάνει την ευκαιρία της να αναβαπτισθεί ως παράταξη με την αλλαγή της ηγεσίας, αφού καταψηφίζει ένα νομοσχέδιο-τομή για την αλλαγή της δημόσιας διοίκησης.

«Είναι απορίας άξιον πως αναλαμβάνει προσωπικά τέτοια προσωπική πολιτική ευθύνη ο πρόεδρος της ΝΔ. Όσο κι αν ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να υβρίζει και να προβοκάρει, να προκαλεί, την κυβέρνηση, η ιστορία θα καταγράψει το δεύτερο μεγαλοπρεπές «όχι» της ΝΔ και της ηγεσίας της σε ένα νομοσχέδιο, σε ένα σύστημα απόλυτης αξιοκρατίας και αδιαφάνειας για τη λειτουργία του Δημοσίου και την επιλογή των προϊσταμένων» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός ανέφερε «είχατε μια δεύτερη ευκαιρία με την αλλαγή της ηγεσίας να αναβαπτιστείτε ως παράταξη. Δεν μπορούσατε να μας κάνετε πολιτικά πιο μεγάλο δώρο από το να καταψηφίσετε και αυτό το νομοσχέδιο, υπερασπιζόμενοι όλες εκείνες τις πρακτικές της κυβέρνησης Καραμανλή, γιατί αποκαλύπτετε στον ελληνικό λαό ότι είσαστε απλώς μια συνέχεια αυτού, που έζησε ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια».

Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ.Τζαβάρας είπε πως ο πρωθυπουργός περιβάλλεται με αρμοδιότητες που εκφεύγουν από τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του κι έχει την δυνατότητα να αναθέτει την προμήθεια υπηρεσιών, είτε είναι ημεδαπό, είτε αλλοδαπό πρόσωπο.

Ακόμη αναρωτήθηκε μήπως ο πρωθυπουργός θέλει να κηδεμονεύει τους υπουργούς τους δημιουργώντας υπερυπουργούς. «Πώς τολμήσατε να φέρετε τέτοια προσθήκη; Το θέμα δεν είναι να κυβερνάτε, αλλά να κυβερνάτε νόμιμα. Θεωρώ ότι έχετε δημοκρατική υποχρέωση και συνταγματικό καθήκον να την αποσύρετε, διότι είναι μνημείο συνταγματικής ντροπής» ανέφερε.

Για προσθήκη που δημιουργεί «θεσμικό άβατο» για τον πρωθυπουργό μίλησε ο Ν. Παπακωνσταντίνου εκ μέρους του ΚΚΕ. «Αν είχα τέτοια δημοσιεύματα για θεσμική εκτροπή και αυτοκρατορική διάταξη, θα προβληματιζόμουν περισσότερο» είπε προς τον υπουργό ο Αγ.Κολοκοτρώνης από τον ΛΑ.Ο.Σ. Ο Φ.Κουβέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρωτολογία του, ζήτησε να αποσυρθεί η ρύθμιση ως «δημοκρατικά μη ορθή», που δίνει «υπερτροφική εξουσία στον πρωθυπουργό».

«Πρόκειται για ρύθμιση, που έρχεται να καλύψει την ανάγκη του πρωθυπουργού -όχι του σημερινού απλώς, αλλά του εκάστοτε- να διαθέτει πρόσθετα εργαλεία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων σε περιόδους κρίσεων και για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.