Για τρίτη φορά από τις αρχές του χρόνου ένας υπουργός αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί χθες στη Βουλή για να εξουδετερώσει αντιδράσεις στελεχών του ΠαΣοΚ!
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναδεικνύονται η πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο και ειδικά τον τελευταίο μήνα έχουν αφήσει χωρίς δουλειά τους κκ. Μ. Κεφαλογιάννη, Κ. Μαρκόπουλο και Γ. Καρατζαφέρη.
Αντιθέτως, οι υπουργοί αποδεικνύουν ότι δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και συνεχίζουν τα ίδια λάθη.
Πρώτος αναγκάστηκε να αποσύρει διάταξη από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν επιχείρησε να νομοθετήσει με τροπολογία την αύξηση της φορολογίας στη μεταβίβαση ακινήτων. Εναν μήνα μετά, την ίδια τύχη είχε και η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, όταν προσπάθησε να αλλάξει το καθεστώς στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Χθες ήταν η σειρά του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση να υποχωρήσει, όταν η Βουλή αντέδρασε στην προσπάθειά του να ψηφίσει νομοσχέδιο με διαδικασίες-εξπρές.
Και οι τρεις πρωτοβουλίες των υπουργών συνάντησαν σθεναρές αντιδράσεις από βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να σιωπήσουν, παρά την απειλή των πειθαρχικών ποινών που αρχίζει να κραδαίνει το Μέγαρο Μαξίμου.
Το φαινόμενο δεν είναι παράδοξο. Πρόκειται για τη νόσο της άνετης πλειοψηφίας, μια ασθένεια που έχει χτυπήσει ως σήμερα όλες τις κυβερνήσεις που εξασφάλισαν στις εκλογές ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που δεν υπουργοποιήθηκαν δεν αντέχουν να βλέπουν πολύ νεότερούς τους να κυβερνούν. Δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον θυμό τους και επιτίθενται όταν «κοινοβουλευτικά νιάνιαρα» πάνε να κάνουν κολπάκια στη Βουλή. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις υπουργοί στους οποίους επιτέθηκαν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ είναι πρωτάρηδες στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα από τους πιο έμπιστους συμβούλους του Πρωθυπουργού.
Αυτές οι δύο ιδιότητές τους προκαλούν φθόνο. Προκαλούν «καψώνια», όπως γίνεται με τους παλιούς και τους νέους στον στρατό. Καψώνι βέβαια δεν μπορείς να κάνεις στον υπουργό σου όταν η κυβέρνηση διαθέτει οριακή πλειοψηφία. Αυτά τα κάνεις όταν το κόμμα που κυβερνά δεν κινδυνεύει καθημερινά με ανατροπή.
Οσο πιο μεγάλη είναι η πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή τόσο πιο πιθανό είναι το «καψώνι». Ας το προσέξουν λοιπόν οι υπουργοί στο μέλλον, γιατί αν τα καψώνια γίνουν συνήθεια για έναν υπουργό, τότε ο στρατηγός τού βγάζει… μετάθεση!