Την έλλειψη αναπτυξιακού χαρακτήρα στο πακέτο οικονομικών μέτρων που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση επισημαίνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) κ. Θ.Βάρδας (στη φωτογραφία) Οπως προσθέτει ο ίδιος, η επικείμενη μείωση των εισοδημάτων, που αναμένεται από την εφαρμογή των μέτρων, θα επιτείνει την ύφεση στην αγορά.
– Πώς κρίνετε, σε γενικές γραμμές, τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση;
«Είναι μέτρα αναγκαία, τα οποίαόμωςρίχνουν ίσο βάρος στην αύξηση της φορολογίας και στη μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Αντίθετα, θα έπρεπε να επιδιωχθεί η κάλυψη με περικοπή κατά 100% των δαπανών του Δημοσίου. Επιπρόσθετα, η επιβολή των νέων φόρων απευθύνεται στους ίδιους που πάντα πληρώνουν φόρους και συνεπώς μπορεί να χαρακτηρισθεί ως φοροεπιδρομή, ενώ παράλληλααφήνει άθικτους αυτούς που φοροδιαφεύγουν». – Πιστεύετε ότι τα μέτρα έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα;
«Το μείγμα των μέτρων είναι ελλιπές.Και αυτό γιατί δεν περιέχει μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας, τα οποίαάλλωστε προϋποθέτουν μηδενικό ή ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος. Η κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να λάβει αναπτυξιακά μέτρα χρησιμοποιώντας τα ΕΣΠΑ, αρκεί να πάμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση με συγκεκριμένες και σοβαρές αναπτυξιακές προτάσεις. Ακόμη, παρατηρείται το φαινόμενο προγράμματα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να έχουν παγώσει και επανεξετάζονται.Αλλος ένας τρόπος λήψης αναπτυξιακών μέτρων είναι και η εκμετάλλευση των ΣΔΙΤ, όπου το κράτος χωρίς κεφάλαια, εκμεταλλευόμενο μόνο την ακίνητη περιουσία του, είναι σε θέση να προκαλέσει επενδύσεις.Η έλλειψη αναπτυξιακής διάστασης στο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης είναι αυτό που φοβίζει τις αγορές και αναγκάζει τη χώρα μας να δανείζεται με υψηλά spreads».
– Εκτιμάτε, δηλαδή, ότι οι κερδοσκοπικές πιέσεις δεν θα σταματήσουν;
«Στις αγορές επικρατεί ο φόβος ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν σε ύφεση, που σημαίνει μικρότερα έσοδα καθώς οι πτωτικοί ρυθμοί του ΑΕΠ είναι μεγαλύτεροι από το αναμενόμενο. Αν σε αυτό προστεθούν και οι φόβοι κοινωνικών αναταραχών είναι ευνόητο ότι οι αγορές ανησυχούν και περιμένουν χειροπιαστάπλέον αποτελέσματα προκειμένου να σταματήσουν οι πιέσεις». – Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσουν τα μέτρα την αγορά και συγκεκριμένα το λιανεμπόριο;
«Φοβόμαστε ότι η μείωση των εισοδημάτων θα επιτείνει την ύφεση στην αγορά.Αυτό φαίνεται και από τη μείωση του ΦΠΑ κατά 9,3% τον περασμένο Ιανουάριο. Ακόμη, η ύφεση θα φέρει τις επιχειρήσεις σε δυσχερή θέση με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω φοροδιαφυγή. Θα πρέπει η κυβέρνηση να δράσει ταχύτατα, με αναπτυξιακά μέτρα ώστε να προλάβει την ύφεση και να μην οδηγηθούν στο κλείσιμο και άλλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση της ανεργίας».