Στα βήματα της Ελλάδας βαδίζει από χθες η Πορτογαλία, η οποία ανακοίνωσε νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνουν ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις, πάγωμα μισθών και περικοπές επιδομάτων για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊσέιρα ντος Σάντος προέβλεψε ότι η χώρα θα αντλήσει 6 δισ. ευρώ μέσω της ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων, της περιστολής των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 40% και της σταδιακής μείωσης των 700.000 δημοσίων υπαλλήλων. Ετσι για κάθε δύο υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται μόλις ένας. Επίσης θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα 45% για ετήσια εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ, ενώ ως σήμερα τα ίδια εισοδήματα φορολογούνταν με 42%. «Εστιάζουμε στη μείωση των δημοσίων δαπανών προκειμένου να αποφύγουμε την επιβολή επιπλέον φόρων» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πορτογάλος υπουργός. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα συζητηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις προτού παρουσιαστεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως το τέλος του μήνα. Η κυβέρνηση του επανεκλεγέντος Σοσιαλιστή ηγέτη Ζοζέ Σόκρατες βασίζεται στη συναίνεση του μεγαλύτερου κεντροδεξιού συνασπισμού, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΡS) δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τα μέτρα θα τεθούν πιθανότατα στην κρίση του κοινοβουλίου στις 25 Μαρτίου.

Ηχρονική συγκυρία της ανακοίνωσής τους μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς η κυβέρνηση επεδίωξε να «δώσει τα διαπιστευτήριά της» στις αγορές προτού προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου για την άντληση 750 εκατ. ευρώ. Η έκδοση θα ανακοινωθεί αύριο, ενώ αμέσως μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες το πορτογαλικό spread για το 10ετές ομόλογο κατρακύλησε στις 109 μονάδες βάσης από το «υψηλό» των 175 μονάδων που είχε αγγίξει στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Η κυβέρνηση Σόκρατες εκτιμά ότι ως το 2013 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα έχει περιοριστεί από το 8,3% όπου είναι σήμερα στο 2,8%. Αντίθετα το χρέος υπολογίζεται να αγγίξει ως το 2012 το 90%, ενώ σήμερα κυμαίνεται στο 85% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, «στο βάθος του τούνελ» και πάντως όχι πριν από το 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα φθάσει κοντά στο 1,7%, ενώ το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί στο 0,7%.

Oυπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι « εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων» οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Περιφέρειες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στη διαχείριση των κονδυλίων και ότι ως το 2013 θα πρέπει να παρουσιάσουν μηδενικό χρέος.

Ε πίσης από την επόμενη χρονιά θα ανακληθούν τα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης τα οποία είχαν ληφθεί το 2008 και περιελάμβαναν μεταξύ άλλων επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων και ανέργων. Επιπλέον αναστέλλονται επ΄ αόριστον μεγάλα έργα υποδομών που είχαν εξαγγελθεί τα προηγούμενα χρόνια, όπως η λειτουργία υπερταχείας αμαξοστοιχίας που θα συνέδεε τη Λισαβόνα με το Πόρτο και την ισπανική πόλη Βίγκο.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν «υποσχεθεί» να απαντήσουν στα νέα μέτρα με συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Την περασμένη εβδομάδα ο δημόσιος τομέας είχε παραλύσει καθώς οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι συμμετείχαν στη μαζικότερη απεργία που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Τα μέτρα δεν στοχεύουν μόνο τους απασχολούμενους στο Δημόσιο αλλά πλήττουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων» επισημαίνει ο επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Πορτογαλίας Μανουέλ Καρβάλιο ντα Σίλβα προειδοποιώντας ότι «έρχονται νέες κινητοποιήσεις». Η πρώτη «δοκιμασία» για την κυβέρνηση θα είναι την ερχόμενη Παρασκευή όταν θα καταθέσει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό για το 2009. Ωστόσο τα στελέχη της κυβέρνησης δεν φαίνεται να ανησυχούν γνωρίζοντας ότι έχουν τη σιωπηρή έστω στήριξη του κεντροδεξιού και κατ΄ όνομα μόνο Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.