Μεγαλεπήβολο χαρακτηρίζεται από την ενεργειακή αγορά το επενδυτικό σχέδιο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση για τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, όπου με αραβικά κεφάλαια θα κατασκευαστούν σταθμός αερίου και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 2.000 μεγαβάτ με πρώτη ύλη το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (LΡG), η οποία θα εξάγει το ρεύμα κυρίως στην Ιταλία.

Ολοι περίμεναν τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να κάνει την ανακοίνωση της συμφωνίας αυτής με το Κατάρ και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, αλλά τελικώς η δημοσιοποίηση έγινε από τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κατάρ και υπουργό Ενέργειας Αμπντουλαχμπίν Χαμάντ αλ Ατιγιάχ .

Το έδαφος είχαν προετοιμάσει οι υφυπουργοί ΠΕΚΑ κ. Ι. Μανιάτης και Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στο Αμπου Ντάμπι, όπου συναντήθηκαν με τους αξιωματούχους του Κατάρ, μια συνάντηση που δεν δημοσιοποιήθηκε τότε.

Η επένδυση που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ θα γίνει από τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου και ηλεκτρισμού του Κατάρ με τη συνδρομή ενός ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου του CΡC, επίσης συμφερόντων του Κατάρ. Αφορά την κατασκευή τερματικού σταθμού συμπιεσμένου αερίου ο οποίος θα τροφοδοτεί και μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού αλλά και τον αγωγό ΙΤGΙ που περνάει περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Αστακού, μεταφέροντας αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη διαδρομή Τουρκία- Ελλάδα- Ιταλία.

Για την υλοποίηση του σχεδίου φαίνεται να εργάστηκαν και έλληνες της Γερμανίας, ο κ. Α. Αντωνιάδης και κ. Ι. Συριανός με την εταιρεία Rosenband που έχει στενούς δεσμούς με το Κατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος των επενδυτών είναι και η παράλληλη εκμετάλλευση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, που είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον και της κινεζικής CΟSCΟ.

Η επένδυση προσελκύει το ενδιαφέρον και εγχώριων ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, όπως η elpedison, θυγατρική εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων, και της ιταλικής Εdison όπως και της ΔΕΠΑ που είναι ειδικευμένη στο φυσικό αέριο.

Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θα εξάγει στην Ιταλία μέσω του υποβρύχιου καλωδίου που συνδέει τη χώρα μας με τη γειτονική χώρα, το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος του Αστακού. Το καλώδιο της ΔΕΗ διέρχεται επίσης 80 χιλιόμετρα βόρεια του Αστακού και συνδέεεται εύκολα με αυτόν. Επιπλέον, τα εκπεμπόμενα αέρια καύσης θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιομάζας (άλγης) που με τη σειρά της επίσης μπορεί να παράξει ηλεκτρική ενέργεια.

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι, όταν υλοποιηθεί η επένδυση, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μέσω της δημιουργίας ενός σημαντικού ενεργειακού κόμβου στην ελληνική επικράτεια, με την παράλληλη προώθηση νέας, «πράσινης» τεχνολογίας. «Μια τέτοια συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής, καθώς για την Ελλάδα προκύπτει σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και ενεργειακό όφελος, ενώ το Κατάρ, ως εξαιρετικά σημαντικός παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, εξασφαλίζει ένα σημαντικό σημείο εισόδου σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Επικρατείας.