Πακέτο μεταρρυθμίσεων οφείλει τώρα να προωθήσει η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ. Κλείνοντας με το θέμα των δημοσιονομικών, δηλαδή με τις αποφάσεις για τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν στη μείωση του ελλείμματος κατά 4% εντός του 2010, οφείλει να προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων, ορισμένες από τις οποίες έπρεπε να έχουν γίνει πριν από αρκετά ή και πολλά χρόνια. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων δεσπόζουν:
1. Το Ασφαλιστικό, το οποίο ύστερα από μια ευρύτατη διαβούλευση θα είναι σύντομα έτοιμο, γεγονός που θα ικανοποιήσει τα μέγιστα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που ζητούν επιμόνως την αναμόρφωσή του για να καταστεί αυτό μακροπρόθεσμα βιώσιμο.
2. Το φορολογικό, που θα περιλαμβάνει την κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, την αύξηση της φορολογικής λογοδοσίας για τις υπεράκτιες εταιρείες, τις αλλαγές στις φορολογικές επιβαρύνσεις, τη φορολόγηση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και όλα τα συναφή, με στόχο την καθιέρωση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος.
3. Η απελευθέρωση των υπηρεσιών. Το σχετικό σχέδιο νόμου έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και προβλέπει τη δυνατότητα στους πολίτες των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ να απευθύνονται σε ένα και μόνον γραφείο για να λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες άσκησης του επαγγέλματός τους στην Ελλάδα. Το ίδιο θα μπορεί να κάνει και ένας Ελληνας ο οποίος θα απευθύνεται σε αντίστοιχο γραφείο άλλης χώρας-μέλους της ΕΕ για να ασκήσει εκεί το επάγγελμά του. Το σχέδιο νόμου θα ψηφισθεί στη Βουλή ως το τέλος Μαρτίου.
4. Η απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο ποια επαγγέλματα θα χαρακτηρισθούν κλειστά ώστε να ανοίξουν. Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δηλώνουν ότι το θέμα αυτό θα προωθηθεί το β Δ εξάμηνο του 2010.
5. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των σωμάτων ασφαλείας. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δηλώσει ότι ο σχετικός νόμος προσαρμογής της εθνικής νομοθεσίας στο Κοινοτικό Δίκαιο θα έχει ψηφισθεί στη Βουλή μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2010.
6. Η προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που συμπεριλαμβάνει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους αλλά ταυτόχρονα την επιδότηση του κόστους κοινωνικής ασφάλισης για την πρόσληψη των νέων και την καθιέρωση σύγχρονων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.
7. Η επιβολή ενός σύγχρονου ενοποιημένου δημόσιου συστήματος προμηθειών στο Δημόσιο με στόχο τη διαφάνεια αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.
8. Η απλούστευση και η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης, σύστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί βάσει του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης να έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο εντός του α Δ τριμήνου του 2010.
9. Τέλος, στις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται και «η απόσυρση της κρατικής ιδιοκτησίας σε τομείς εκτός των στρατηγικών συμφερόντων του Δημοσίου και η δημιουργία εποπτικών οργάνων που θα συμβάλουν στη συνολική οικονομική απόδοση». Πρόκειται για τη νέα πολιτική μετοχοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων που αναμένεται να εξασφαλίσουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ το 2010 και οι οποίες θα συνεχισθούν και τα επόμενα χρόνια.