ΛΟΝΔΙΝΟ Oι χαρούμενοι άνθρωποι τείνουν να μιλούν περισσότερο σε σύγκριση με τους δυστυχείς και μάλιστα συνηθίζουν να κάνουν ουσιώδεις συζητήσεις και να αποφεύγουν την… ψιλοκουβέντα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας και το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις προσπάθησε να ανακαλύψει αν τα χαρούμενα και τα δυστυχισμένα άτομα εμφανίζουν διαφορές στο είδος των συζητήσεων που κάνουν.

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι εθελοντές φορούσαν μια συσκευή καταγραφής συνομιλιών που ονομάζεται Καταγραφέας Ηλεκτρονικής Ενεργοποίησης (Εlectronically Αctivated Recorder, ΕΑR) για διάστημα τεσσάρων ημερών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν σε προσεχές τεύχος του επιστημονικού εντύπου «Ρsychological Science», τα ευτυχισμένα άτομα είναι πιο κοινωνικά αλλά και πιο «ψαγμένα» στις συζητήσεις τους σε σύγκριση με εκείνα που αισθάνονται δυστυχισμένα και τα οποία τείνουν να είναι μοναχικά και να κάνουν επιφανειακές συζητήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως έδειξε η μελέτη, τα ευτυχισμένα άτομα περνούσαν 25% λιγότερο χρόνο μόνα τους και 70% περισσότερο χρόνο συζητώντας, σε σύγκριση με εκείνα που αισθάνονταν δυστυχία. Παράλληλα τα ευτυχισμένα άτομα έκαναν διπλάσιες σοβαρές και ουσιώδεις συζητήσεις και αφιέρωναν 1/3 πιο λίγο χρόνο σε ψιλοκουβεντούλα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σοβαρές συζητήσεις κάνουν το άτομο πιο ευτυχισμένο από το να αναλώνεται σε επουσιώδεις κουβέντες.