«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να στηρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε η έξοδος από την κρίση να είναι ταχύτερη.Η ανάγκη για επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης καθίσταται σήμερα πολύ σημαντική».

Την υποστήριξή του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά η ελληνική οικονομία εκφράζει μιλώντας στο «Βήμα» ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Χ. Σταυράκης, ο οποίος ως μέλος του Συμβουλίου υπουργών της ευρωζώνης Εurogroup έχει αποφασιστικό ρόλο για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δίνη. Αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση ελλειμμάτων,δέχθηκε την επίθεση κερδοσκοπικών κεφαλαίων…Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να εκφρασθεί έμπρακτα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή και αντιμετωπίζει σημαντικά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Προβλήματα παρόμοιας φύσης παρατηρούνται και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να στηρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε η έξοδος από την κρίση να είναι ταχύτερη. Η ανάγκη για επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης καθίσταται σήμερα πολύ σημαντική. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα, όπως επανειλημμένα έχουν τονίσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου , δεσμεύεται να υλοποιήσει με συνέπεια το Πρόγραμμα Σταθερότητας με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2012. Είμαι πεπεισμένος ότι η ΕΕ θα παράσχει κάθε δυνατή στήριξη στην Ελλάδα για να επιτύχει τον στόχο της».

– Ποια μορφή μπορεί να έχει αυτή η βοήθεια; Ή μήπως η κυβέρνηση θα πρέπει να αρκεστεί στην πολιτική στήριξη;..

«Θεωρώ δεδομένο ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε αναγκαία, αλλά και ικανά μέτρα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην οικονομία. Την ίδια ώρα θεωρώ ότι η ΕΕ θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή για έξοδο από την κρίση. Ο διάλογος στο πλαίσιο της ΕΕ για τους τρόπους αποτελεσματικής στήριξης της Ελλάδας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η Κύπρος ως ισότιμο μέλος στην ΕΕ των “27”, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, θα είναι δίπλα στην Ελλάδα για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει».

– Ολες οι εξελίξεις σηματοδοτούν «πόλεμο» στο ευρώ;

«Η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση με ικανοποιητικό τρόπο. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα και με αποφασιστικότητα. Μέσω της υιοθέτησης της νέας στρατηγικής για τη Λισσαβόνα (ΕΕ 2020) στοχεύεται η ενδυνάμωση της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών-μελών της ΕΕ και της ευρωζώνης, που αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων. Η στρατηγική αυτή εστιάζεται σε τρεις θεματικές ενότητες: στην προώθηση της κοινωνίας της γνώσης, στη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και πιο πράσινης οικονομίας».

– Η Κύπρος δείχνει να είναι ωφελημένη από την κρίσηαφού, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις,αποτέλεσε πόλο έλξης καταθέσεων.

«Η Κύπρος έχει διαμορφώσει ένα θετικό περιβάλλον προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Διαθέτει αποτελεσματικό και πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σύστημα νομικών, λογιστικών και τραπεζικών υπηρεσιών. Επίσης, διαθέτει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, υψηλό μορφωτικό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού σε συνδυασμό με το ανταγωνιστικό επίπεδο απολαβών, σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα, συνθήκες κοινωνικής συνοχής και ικανοποιητικό επίπεδο υποδομών σε αεροδρόμια, λιμάνια και τηλεπικοινωνίες.

Επίσης, το γεγονός ότι στην Κύπρο έχει δημιουργηθεί ένα εποπτικό πλαίσιο το οποίο είναι αυστηρό και πλήρως εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα συμβάλλει ουσιαστικά στην ελκυστικότητα του τραπεζικού μας συστήματος. Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, οι τράπεζες στην Κύπρο χαρακτηρίζονται από ικανοποιητική κεφαλαιουχική επάρκεια, ρευστότητα και κερδοφορία. Η έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε τοξικά προϊόντα ήταν ανύπαρκτη, εξέλιξη που βοήθησε στη διατήρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα σε υγιείς βάσεις».

– Πώς διαγράφονται οι προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού; Είστε αισιόδοξος;

«Ο πρόεδρος Χριστόφιας διαπραγματεύεται με αρχές και ευελιξία. Στόχος μας είναι, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους και σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να επιτύχουμε τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων».