Oι πρώτες επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά χρήματος μετά την άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων και την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που αφορά τους κανόνες λειτουργίας του «Τειρεσία» έκαναν την εμφάνισή τους. Χθες η ΑΤΕΒank ανακοίνωσε ότι από την προσεχή Δευτέρα προχωρεί σε αυξήσεις των επιτοκίων της στην επιχειρηματική πίστη. Συγκεκριμένα, το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο προς όλους τους τομείς διαμορφώνεται στο 6,55% από 6,25% και το επιτόκιο στις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σε 6% από 5,75%. Σε ανάλογες μεταβολές επιτοκίων έχει προχωρήσει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί, η ελαστικοποίηση των κριτηρίων ένταξης και διαγραφής από τις μαύρες λίστες του «Τειρεσία» μπορεί από τη μία πλευρά να λειτουργεί υπέρ των επιχειρήσεων οι οποίες ενώ είναι υγιείς και βιώσιμες βρέθηκαν συγκυριακά με ανεξόφλητες υποχρεώσεις, από την άλλη ωστόσο μεγαλώνει τον κίνδυνο των τραπεζών όσον αφορά τις δανειοδοτήσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων για όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σε ένα περιβάλλον ύφεσης, το οποίο από μόνο του λειτουργεί αυξητικά στο κόστος δανεισμού.

Επιπλέον, καθίστανται για τον ίδιο λόγο ακριβότερες οι τιτλοποιήσεις δανείων, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και η εκτίναξη των spreads των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα, η οποία επιβαρύνει σημαντικά τις εκδόσεις των τραπεζών για την άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές. Οι παραπάνω αλλαγές, οι οποίες αυξάνουν το ρίσκο των πιστώσεων για τις τράπεζες, αναμένεται να καταστήσουν ακριβότερες τις περισσότερες κατηγορίες χρηματοδότησης στην εγχώρια αγορά χρήματος το 2010.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται σε μια περίοδο αύξησης του κόστους άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές για τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους μετακυλίουν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια. Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί, ήδη έχουν καταγραφεί αυξήσεις κυρίως στην επιχειρηματική πίστη, ενώ και οι αποδόσεις των προθεσμιακών λογαριασμών έχουν αρχίσει και «τσιμπάνε» προς τα επάνω, προς όφελος κυρίως των μεγαλοκαταθετών.