Δύο ιστορικά πολιτικά κείμενα του Καρλ Μαρξ που σφράγισαν το διεθνές εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα από τη γέννησή του ως τις ημέρες μας σε όλες τις εκφάνσεις του, το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» και τη «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», προσφέρει στους αναγνώστες του την προσεχή Κυριακή «Το Βήμα». Συνεχίζοντας τη μεγάλη εκδοτική πρωτοβουλία του με «Τα βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο», «Το Βήμα» δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να γνωρίσουν τα δύο πολυσυζητημένα έργα του κορυφαίου πολιτικού στοχαστή Καρλ Μαρξ (1818-1883), καθώς και του Φρίντριχ Ενγκελς (1820-1895), ο οποίος συνυπογράφει το «Μανιφέστο», θεμελιωτών της κομμουνιστικής θεωρίας. Για την εκδοτική προσφορά μίλησαν χθες σε ειδική εκδήλωση-παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΔΟΛ ο καθηγητής Φιλοσοφίας κ. Γερ. Βώκος, ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Ανδρουλάκης και ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος.
Οπως τόνισε ο διευθυντής του «Βήματος» κ. Π. Ι.Καψής, «δεν ξέρω αν έχει δικαιωθεί ο Μαρξ, αλλά σίγουρα το έργο του σήμερα, περίοδο οικονομικής κρίσης,αποκτά έναν επίκαιρο χαρακτήρα».
Αναφερθείς στη σημασία του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος» ο κ. Βώκος, ο οποίος προλογίζει την έκδοση, τόνισε ότι οι δύο συγγραφείς του προέκριναν τη μορφή του μανιφέστου και όχι της κατήχησης προς τους προλετάριους του 19ου αιώνα, διατρανώνοντας έτσι την πεποίθησή τους ότι «αυτό που είναι οι κομμουνιστές πρέπει να εμφανιστεί φανερά και να δηλώσει αυτόπου γίνεται».
Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι ο Μαρξ «υπερβαίνει τις αντιθέσεις του, ενώ αντιμετωπίζει μια κρίση δημιουργώντας μια νέα». Ο καπιταλισμός και μέσα από τις κρίσεις του επαναστατικοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος, αν και «ρεφορμιστής» (σ.σ.: μεταρρυθμιστής), κατά δήλωσή του, κινείται στον «ορίζοντα υπέρβασης του καπιταλισμού».
Στη λογοτεχνική καθώς και στη θεατρική αξία του λόγου των Μαρξ και Ενγκελς στο «Μανιφέστο», πέραν της πολιτικής, αναφέρθηκε ο κ. Αλαβάνος. «Μου έχουν κάνει κριτική ότι παρευρίσκομαι σε παρουσιάσεις βιβλίων, όμως με διαβεβαίωσαν πως δεν θα είναι οι συγγραφείς εδώ και γι΄ αυτό τολμώ να μιλήσω για το έργο τους» είπε με δηκτικό πνεύμα, που ως αποδέκτη είχε τους πρώην «συντρόφους» του της Κουμουνδούρου. Οσον αφορά την ουσία του βιβλίου, σημείωσε ότι «αντέχει στον χρόνο και εκφράζει την εποχή μας». «Είναι το κείμενο της παγκοσμιότητας και της παγκοσμιοποίησης» πρόσθεσε, ενώ δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα. «Μια Επιτροπή, η Κομισιόν, χειρίζεται όλη την Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση είναι φερέφωνό της» είπε.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ακόμη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ κ. Στ. Π. Ψυχάρης , στελέχη και εργαζόμενοι στον Οργανισμό.