ΛΟΝΔΙΝΟ «Πίνω για να ξεχάσω…». Το αλκοόλ φέρνει τη λήθη και αμβλύνει τις δυσάρεστες αναμνήσεις. Αυτή είναι η κοινή πεποίθηση. Να που παρεμβαίνει όμως η επιστήμη και προειδοποιεί εκείνους που πίνουν για να ξεχάσουν ότι για να πετύχουν τον σκοπό τους πρέπει να μεθύσουν για τα καλά. Η μετρημένη κατανάλωση οινοπνεύματος όχι μόνο δεν αδρανοποιεί τη μνήμη αλλά αντιθέτως την ενεργοποιεί, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο έντονες οι αναμνήσεις, και μάλιστα οι πιο οδυνηρές.

Διότι σε κατάσταση μέτριας ζάλης ο εγκέφαλος καταγράφει μόνο αποσπασματικά ενσταντανέ και όχι τη συνολική εικόνα που θα επέτρεπε τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης.

Ερευνητές του University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι είναι πιο τραυματικές οι δυσάρεστες εμπειρίες για έναν άνθρωπο που έχει καταναλώσει ένα-δύο ποτά. Αυτό συμβαίνει επειδή η μνήμη γίνεται πιο έντονη και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που μπορεί το άτομο να περιπέσει σε κατάθλιψη.

Η πλήρης εξάλειψη της μνήμης εξασφαλίζεται με κατανάλωση επτά τουλάχιστον μονάδων αλκοόλης, δηλαδή με 4-5 ποτά, όπως εξηγεί ο Τζέιμς Μπίσμπι, επικεφαλής της έρευνας: «Πολλά άτομα που είχαν μια τραυματική εμπειρία, π.χ. ένα τροχαίο δυστύχημα,την οποία αντιμετωπίζουν ως προσωπική τραγωδία, προηγουμένως είχαν καταναλώσει αλκοόλ».

Επισημαίνει ότι με την έρευνα αυτή για πρώτη φορά διαπιστώνεται ότι «το πώς αισθάνεται ύστερα από ένα δυσάρεστο γεγονός ο άνθρωπος εξαρτάται από το πόσο έχει πιει.Αν έχει προηγηθεί μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η μνήμη διατηρεί αποσπασματικές σκηνές του δυσάρεστου περιστατικούκαι έτσι χάνεται η γενική εποπτεία και ο μνημονικός έλεγχος».

Στο πείραμα πήραν μέρος 50 άτομα. Αφού κατανάλωσαν είτε κάποιο αλκοολούχο ποτό είτε μη αλκοολούχο αναψυκτικό, ανέπτυξαν δραστηριότητα εικονικής πραγματικότητας, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο καταγράφεται στη μνήμη του καθενός ένα περιστατικό το οποίο έχει βιώσει. Στη συνέχεια παρακολούθησαν βίντεο με τροχαία δυστυχήματα και, τέλος, στις επόμενες επτά ημέρες κατέγραψαν κάθε αυθόρμητη επανάκαμψη στη μνήμη τους κάποιων σκηνών από τα βίντεο που είχαν παρακολουθήσει.

Οι ερευνητές κατέγραψαν μείωση της «συνειρμικής μνήμης» στα άτομα που βιώνουν έντονο στρες και διαπίστωσαν ότι η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη σε άτομα που έχουν καταναλώσει μερικά ποτηράκια κρασί (γύρω στα τρία). Αυτό σημαίνει ότι στη μνήμη τους επανέρχονται αυθόρμητα αλλεπάλληλες αναλαμπές αποσπασματικών εικόνων από το περιστατικό που προκάλεσε το στρες, αλλά λείπει η γενική εικόνα.

Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Βiological Ρsychiatry» είναι σαφές: το ποτό δεν είναι το καλύτερο μέσον για να ξεχάσει κανείς. Διότι σε τελευταία ανάλυση: «Οταν χάνεται από τη μνήμη η συνολική εικόνα ενός τραυματικού περιστατικού, όπως συμβαίνει όταν έχει προηγηθεί κατανάλωση μεγάλης ποσότητας οινοπνεύματος, τότε υπεισέρχεται η φαντασία που αναπαράγει το χειρότερο δυνατό σενάριο » όπως εξηγεί η καθηγήτρια Βαλερί Κουράν η οποία συμμετείχε στο πείραμα.