ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μια νέα ανατρεπτική μελέτη δείχνει ότι το β-αμυλοειδές, η εναπόθεση του οποίου στον εγκέφαλο έχει «κατηγορηθεί» για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, ίσως τελικώς δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζουμε. Σύμφωνα με ειδικούς του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, το β-αμυλοειδές δρα ως αντιμικροβιακό προσπαθώντας να σώσει τον εγκέφαλο από χρόνιες λοιμώξεις που δεν έχουν ανιχνευθεί και οι οποίες είναι πιθανόν υπαίτιες για την εμφάνιση της Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα θέτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή για την ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων για τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «ΡLoS Οne» Ρούντολφ Τάντζι, «οι περισσότεροι θεωρούν ότι το β-αμυλοειδές αποτελεί ένα τοξικό υποπροϊόν του εγκεφάλου τη στιγμή που μπορεί η παραγωγή του να γίνεται στο πλαίσιο προστασίας του εγκεφάλου από τους εχθρούς του».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εργαστηριακά τεστ που διεξήγαγαν οι ερευνητές από τη Μασαχουσέτη το β-αμυλοειδές εμπόδισε την ανάπτυξη έξι μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων του μύκητα της μαγιάς Candida albicans που προκαλεί άφθες αλλά και της λιστέριας, του σταφυλόκοκκου και του στρεπτόκοκκου. Δείγματα ιστού που είχαν ληφθεί από τον εγκέφαλο ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ κατέστειλαν την ανάπτυξη του μύκητα Candida, κάτι που δεν συνέβη με δείγματα που προέρχονταν από τον εγκέφαλο υγιών ατόμων. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές εκφράζουν τη θεωρία ότι το β-αμυλοειδές αποτελεί ένα αντιμικροβιακό πεπτίδιο, η παραγωγή του οποίου αποτελεί φυσικό κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος στα φυτά, στα ζώα αλλά και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.