Καταιγίδα μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που κάνουν φτωχότερους όλους τους Ελληνες αλλά αποτελούν, σύμφωνα με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες, μονόδρομο για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν όχι από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή αλλάζουν προς το χειρότερο την οικονομική κατάσταση 8.500.000 πολιτών καθώς οδηγούν σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της σημαντικής αύξησης του ΦΠΑ, της φορολογίας των καυσίμων, των τσιγάρων και των ποτών και του «ψαλιδίσματος» των αποδοχών. Η συνολική επιβάρυνση για το σύνολο των Ελλήνων θα ξεπεράσει τα 4,8 δισ. ευρώ.

Η αρχή γίνεται με την αναδρομική μείωση κατά 30% των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνεχίζεται με την περικοπή κατά 12% όλων των επιδομάτων. Ουσιαστικά επέρχεται μείωση σε μηνιαία βάση τουλάχιστον κατά 7%-8% στις αμοιβές που λαμβάνουν σήμερα περισσότεροι από 600.000 υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ. Μάλιστα στην περίπτωση των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ η μείωση αναμένεται να διαμορφωθεί σε 11%. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2010. Για παράδειγμα, έστω ότι δημόσιος υπάλληλος λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ. Με τη μείωση κατά 30% των παραπάνω επιδομάτων θα χάσει ετησίως 600 ευρώ, δηλαδή το επίδομα αδείας και κάτι παραπάνω. Επίσης με την περικοπή των επιδομάτων ουσιαστικά θα λαμβάνει μισθό περίπου 900 ευρώ από 1.000 ευρώ σήμερα. Εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και εκείνα τα επιδόματα που σχετίζονται με ειδικές συνθήκες εργασίας.

Δυσάρεστα είναι τα νέα και για τους συνταξιούχους όχι μόνο του Δημοσίου αλλά και των υπολοίπων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κτλ.) καθώς δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ αύξηση. Ωστόσο δεν τίθεται θέμα (προς το παρόν) να μειωθούν κατά 30% τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους καθώς ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε χθες ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε επεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο μείωση συντάξεων σε ποσοστό ως και 7% είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα διαπιστώσουν οι 70.000 συνταξιούχοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για περιορισμό κατά 10% του κονδυλίου του προϋπολογισμού που κατευθύνεται στα Ταμεία των παραπάνω οργανισμών (που ενσωματώθηκαν στο ΙΚΑ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κόβονται 150 εκατ. ευρώ και οι συγκεκριμένοι φορείς θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν αυτό το κενό. Η αρχή θα γίνει από τον περιορισμό των δαπανών (π.χ., στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) αλλά, αν δεν βρεθεί λύση, θα προχωρήσει άμεσα η μείωση των συντάξεων. Τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να διατηρηθούν σε ισχύ για τουλάχιστον μία τριετία ώσπου να βγει η ελληνική οικονομία από την επιτήρηση.

Στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπεται η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι διαμορφώνονται από 4,5% σε 5% για θεατρικές παραστάσεις, βιβλία κτλ., από 9% σε 10% για τρόφιμα, ηλεκτρικό, ΕΥΔΑΠ, ξενοδοχεία κτλ. και από 19% σε 21% για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε πρόσθετα έσοδα περίπου 1,3 δισ. ευρώ ετησίως.

Επίσης αυξάνεται για δεύτερη φορά μέσα σε ένα δίμηνο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά, με προβλεπόμενα έσοδα για το κράτος 1,1 δισ. ευρώ. Οι νέες αυξήσεις ισχύουν από σήμερα. Ειδικότερα στα καύσιμα η τιμή του λίτρου της αμόλυβδης βενζίνης προβλέπεται να αυξηθεί 10 λεπτά και κατά 4-5 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης (το πετρέλαιο θέρμανσης δεν αυξάνεται).

Ετσι η τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,40 ευρώ το λίτρο! Στα τσιγάρα η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και εκτιμάται ότι συνολικά το πακέτο της πλέον ζητούμενης τιμής από 3,20 ευρώ που ήταν πριν από την προηγούμενη αύξηση θα φθάσει τελικά στα 4,30 ευρώ το επόμενο διάστημα. Αντίστοιχες αυξήσεις προβλέπονται και στα αλκοολούχα ποτά. Μία φιάλη ουίσκι, ενώ σήμερα πωλείται κατά μέσον όρο 12 ευρώ, μόλις εφαρμοστεί η αύξηση στον ΕΦΚ, θα πωλείται προς 13,5 ευρώ.