Στον τραπεζικό κλάδο στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση, εν αναμονή της- απροσδιόριστης ακόμηημερομηνίας δανεισμού, έπειτα από την ανακοίνωση των μέτρων περικοπής δαπανών. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάποιες ελληνικές τράπεζες και της αυξημένης επισφάλειας που δημιουργεί η πιστωτική ασφυξία.
Υπό τις συνθήκες αυτές, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου επανέρχεται ένα σχέδιο άμυνας, το οποίο περιλαμβάνει συνενώσεις, συνεργασίες και συγχωνεύσεις τραπεζών. Πρώτος στόχος είναι η δημιουργία ενός μεγάλου κρατικού τραπεζικού φορέα, ο οποίος θα έχει δυνατότητα και μηχανισμούς άσκησης πολιτικής στις υπό διαμόρφωση συνθήκες. Οπως λένε, η δρομολόγηση αυτού του σχεδίου κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσει ντόμινο αντίστοιχων εξελίξεων και ενοποιήσεων και στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα. Το ζήτημα των εξελίξεων στον κλάδο των τραπεζών αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο επικεφαλής της Deutsche Βank κ. Γιόζεφ Ακερμαν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα.
Μέτρα για τις τράπεζες δεν έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, όμως είναι γνωστό ότι η ανησυχία υπάρχει, δεδομένης και της πρόσφατης δραματικής υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους ικανότητας. « Το εφιαλτικό σενάριο αυτή τη στιγμή θα ήταν να καταρρεύσει κάποια τράπεζα » λένε στην κυβέρνηση και παραπέμπουν στη σχετική πολύ συγκεκριμένη αναφορά του κ. Παπανδρέου κατά την προχθεσινή του ομιλία στην ΚΟ.
Σε αυτό το κλίμα, η διοίκηση μιας από τις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες έχει ξεκινήσει μια διαδικασία προαγωγών και τοποθέτησης έμπιστων στελεχών σε διευθυντικές θέσεις, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τη διοίκηση ενός τραπεζικού σχήματος που θα προκύψει μέσω μιας συγχώνευσης.