Τα σαρωτικά μέτρα αύξησης των φόρων και μείωσης των δαπανών που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση έκαναν «πύραυλο» το ευρώ. Ποντάροντας οι traders στο ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα ηρεμήσει τους ευρωπαίους ηγέτες και συνεπώς δεν θα αφήσουν τη χώρα μας να χρεοκοπήσει (default) τοποθετήθηκαν υπέρ του ευρώ. Το κοινό νόμισμα από τα 1,3593 δολάρια εκτινάχθηκε ως τα 1,3736 δολάρια και με ισχυρή δυναμική για περαιτέρω κέρδη.
Τα δυσβάστακτα ωστόσο αυτά βάρη που επωμίστηκε η Ελλάδα κατάφεραν να ανακόψουν το καταστρεπτικό ξεπούλημα των 10ετούς διάρκειας ομολόγων μας, με συνέπεια το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών (Βunds) να βουτήξει στις 283,5 μονάδες βάσης.
Εκτιμάται όμως ότι ήταν ικανοποιητική η χθεσινή αποκλιμάκωση του spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών (Βunds).
Ούτε ακόμη είναι κανείς σίγουρος ως προς το ύψος της απόδοσης την οποία θα απαιτήσουν αύριο- μεθαύριο οι επενδυτές για να αγοράσουν τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας. Η εντεινόμενη αμφισβήτηση από τις αγορές ως προς την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το εφιαλτικό δημοσιονομικό έλλειμμα και μάλιστα σε περιόδους έντονης οικονομικής κρίσης έχει εκτινάξει τις αποδόσεις των κρατικών μας τίτλων- οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση των τιμών τους – σε επικίνδυνα για την οικονομία επίπεδα.
Στην ευφορία για τα ελληνικά μέτρα συμμετείχαν και οι χρηματιστηριακές αγορές. Με καλά κέρδη έκλεισαν και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν ενισχυμένα κατά 0,90%, 0,72% και 0,80% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Wall Street δεν κατάφερε πλήρως να επωφεληθεί από τα θετικότερα των αναμενομένων στοιχεία από το μέτωπο της αγοράς εργασίας και των επιχειρήσεων. Η νευρικότητα που συνήθως επικρατεί στις αμερικανικές αγορές πριν από τη δημοσιοποίηση των κρίσιμων στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ ήταν και χθες έντονη, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα δημιούργησαν ελπίδες βελτίωσης του προβληματικού τομέα της αγοράς εργασίας. Οι δείκτες Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq κατέγραφαν άνοδο γύρω στο 0,30% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.
Τα χθεσινά νέα από το μέτωπο της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη κατέδειξαν ότι ο τεράστιος τομέας παροχής υπηρεσιών κατέγραψε ταχείς ρυθμούς βελτίωσης.
Κατ΄ αρχήν τα στοιχεία του τομέα παροχής υπηρεσιών είναι ουσιαστικά καθώς προσμετρούν σχεδόν το 80% της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ από τη στιγμή που συμπεριλαμβάνουν τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Συγκεκριμένα ο αρμόδιος δείκτης παροχής υπηρεσιών του ΙSΜ διαμορφώθηκε στο 53 τον Φεβρουάριο από 50,5 τον Ιανουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι μιλούσαν για μικρότερη επέκταση, στο 51. Σημειωτέον ότι τα επίπεδα άνω του 50 είναι αυτά που διαχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση του κρίσιμου αυτού τομέα της αμερικανικής οικονομίας.
Επιπλέον θετικά ήταν και τα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με αυτά οι επιχειρηματίες μείωσαν τον αριθμό των θέσεων εργασίας μόλις κατά 20.000 τον Φεβρουάριο. Σημειωτέον ότι οι απολύσεις αυτές ήταν οι πιο περιορισμένες σε μέγεθος τα τελευταία δύο έτη και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2008 οπότε άρχισε η συρρίκνωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ.
Ο αριθμός αυτός δημιούργησε ελπίδες για το τι θα παρουσιάσουν τα αυριανά κρίσιμα γενικά στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία σε όλους, εκτός του αγροτικού, τομείς της αμερικανικής οικονομίας για τον Φεβρουάριο.
Πάντως οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα αυριανά στοιχεία θα εμφανίσουν μείωση των θέσεων εργασίας κατά 50.000 και αύξηση της ανεργίας σε 9,8% από 9,7% τον Ιανουάριο. Η οικονομική υγεία των Αμερικανών είναι ο καταλύτης για να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας από τη στιγμή που οι καταναλωτικές δαπάνες αφορούν σχεδόν το 70% της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.
Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος Ομπάμα συμπεριέλαβε στο προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2011 φορολογικές μειώσεις ύψους 5.000
δολαρίων για κάθε θέση εργασίας που θα δημιουργείται.