Oλοταχώς στη δίνη του στασιμοπληθωρισμού οδηγείται η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος» η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ- από 9% σε 10% και από 19% σε 21%- και η νέα αύξηση του ειδικού φόρου των καυσίμων θα επιβαρύνουν κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες τον πληθωρισμό. Και σύντομα- θεωρείται βέβαιο- ο πληθωρισμός (έπειτα από πολλά χρόνια) θα υπερβεί το 4%, ενώ την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα βαθαίνει. Από την άλλη πλευρά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά οι επιχειρήσεις, στη συντριπτική πλειονότητά τους, αδυνατούν να απορροφήσουν την ανατίμηση των κοστολογικών παραγόντων των προϊόντων τους. Τούτο γίνεται εμφανές από την υψηλή αύξηση 5,8% που παρουσίασε τον Ιανουάριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία και το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι ένα κλίμα ανατιμήσεων αρχίζει ήδη να διαμορφώνεται στην αγορά. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι ο δείκτης στη βιομηχανία των τροφίμων τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 1,1%, λόγω κάμψης της κατανάλωσης. Αντίστοιχη με την προσπάθεια της βιομηχανίας για συγκράτηση των τιμών είναι και αυτή που καταβάλλεται από τις αλυσίδες των σουπερμάρκετ. Ωστόσο πηγές της αγοράς θεωρούν ότι στην παρούσα φάση με την υποχώρηση των πωλήσεων- η οποία παρατηρείται σε όλο το εύρος των καταναλωτικών προϊόντων- είναι αδύνατη η απορρόφηση των κοστολογικών επιβαρύνσεων, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση των δύο συντελεστών του ΦΠΑ θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων και θα προσθέσει στον πληθωρισμό 1,6- 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η αύξηση του ειδικού φόρου των καυσίμων θα τον επιβαρύνει κατά 0,3- 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Εν τω μεταξύ σημείωσε αύξηση 5,8% τον Ιανουάριο του 2010 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2009, έναντι μείωσης 4% που είχε σημειωθεί κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του 2009 προς το 2008. Η αύξηση αυτή σημαίνει άνοδο του κόστους παραγωγής προϊόντων και διόγκωση του πληθωρισμού. Η κατά 5,8% αύξηση του γενικού δείκτη οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επί μέρους αγορών, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος: * Στις αυξήσεις του δείκτη παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου κατά 40,9%, της κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού κατά 15,6% και της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού κατά 1,8%. Επίσης αυξήσεις σημειώθηκαν και στους δείκτες συλλογής επεξεργασίας και παροχής νερού κατά 1,2%, της χαρτοποιίας και κατασκευής χάρτινων προϊόντων κατά 0,7% και της παραγωγής άλλων, μη μεταλλικών ορυκτών, προϊόντων κατά 0,2%.

* Στις μειώσεις των δεικτών παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων κατά 4,0%, της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού κατά 3,2% και της βιομηχανίας τροφίμων κατά 1,1%. Εξάλλου, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία εφέτος τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2009 σημείωσε αύξηση 1,2% έναντι αύξησης 0,4% που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2009 προς το 2008.

Συμπερασματικά η επώδυνη εικόνα που αρχίζει να σχηματίζεται στην αγορά οφείλεται στη λήψη των σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή.