Στη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού σε συνέχεια των «δύσκολων μέτρων» που έλαβε χθες η κυβέρνηση για την οικονομία αναφέρθηκε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ). Η υφυπουργός στον χαιρετισμό της, μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, επεσήμανε ότι από την αύξηση του ΦΠΑ δεν εξαιρέθηκαν οι τουριστικές επιχειρήσεις καθώς «οι συνθήκες είναι απαγορευτικές» και θα εφαρμοστεί «οριζόντια πολιτική», προσέθεσε όμως ότι ο τουρισμός είναι ο «σημαντικότερος τομέας που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ανάκαμψη» και για τον λόγο αυτόν θα υπάρξουν μέτρα στήριξης «μέσα στις δικές μας δυνατότητες» . «Η φήμη μας είναι πιο δύσκολο να συνταχθεί» τόνισε επίσης η κυρία Γκερέκου αναφερόμενη στα αρνητικά ξένα δημοσιεύματα και ζήτησε τη συμμετοχή των τουριστικών φορέων για τη «δημιουργία αντισταθμίσματος» .

«Ο τουρισμός μπορεί να προσφέρει τη συντομότερη ανάταξη και ανάκαμψη» στην οικονομία της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ν. Αγγελόπουλος μεταφέροντας τη φράση των διευθυντών δύο μεγάλων τραπεζών ότι «δεν έχουμε μέλλον αν ο τουρισμός δεν κινήσει την οικονομία». Δήλωσε επίσης ότι καλό θα ήταν να εξαιρεθεί ο τουρισμός από την αύξηση του ΦΠΑ, αφού τα έσοδα που αναμένονται θα μειωθούν λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στις εισπράξεις αλλά και στις εισφορές που αφορούν την απασχόληση.

Τη σημασία της ανάπτυξης του τουρισμού τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης, προσθέτοντας ότι η πολιτεία πρέπει να πειστεί για τη συμβολή του στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό το ΞΕΕ ζητεί την επαναφορά του ειδικού καθεστώτος που ίσχυε για την υποχρέωση καταβολής ΦΜΑΠ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την πρόβλεψη νέας ρύθμισης επιδότησης της εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον για δύο έτη για την τόνωση της απασχόλησης και τη συγκράτηση της ανεργίας. Παράλληλα προτείνει την άμεση καταβολή των οφειλομένων δόσεων του αναπτυξιακού και του ΕΣΠΑ σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, την άρση του καμποτάζ και τη διαμόρφωση στρατηγικής βελτίωσης των ναυτιλιακών συνδέσεων στη χώρα αλλά και τη διαμόρφωση νέας στρατηγικής αερομεταφορών με την άμεση εφαρμογή προγράμματος κινήτρων προσέλκυσης τακτικών και χαμηλού κόστους πτήσεων σε 8μηνη ή 12μηνη βάση.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κυρία Αργυρώ Φίλη ζήτησε τη συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων του τουρισμού για την προσφορά ποιοτικών προϊόντων σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές τις περιόδους εκτός αιχμής με στόχο την αντιμετώπιση της έντονης εποχικότητας. Οπως σημείωσε, παρά τη μικρή ανάκαμψη στον τουρισμό, το 2010 τα πράγματα στη χώρα παραμένουν ασαφή λόγω της μειωμένης ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ελλάδα: 12 μήνες τουρισμός», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2010.