Κατηγορίες εναντίον εν ενεργεία στρατηγού για ανάμειξη σε συνομωσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης απήγγηλαν την Τρίτη Τούρκοι εισαγγελείς. Πρόκειται για τον πρώτο εν ενεργεία αξιωματικό που διώκεται ποινικά.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πρόκειται για τον στρατηγό Σαλντιράι Μπερκ, διοικητή του 3ου Σώματος στρατού στην επαρχία Ερζιντζάν της ανατολικής Τουρκίας. Είναι ο πρώτος εν ενεργεία αξιωματικός που αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη σε σχέση με την υπόθεση του δικτύου Εργκένεκον.

Παράλληλα, κατηγορίες απαγγέλθηκαν και κατά του εισαγγελέα Ιλχάν Τσιναχάρ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα.

Η σύλληψη του Ιλχάν Τσιναχάρ είχε προκαλέσει διαμάχη ανάμεσα στο δικαστικό σώμα και την κυβέρνηση, η οποία έχει απειλήσει με δημοψήφισμα για να προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της εξουσίας των δικαστών.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο το 61σέλιδο κατηγορητήριο, ανέφερε ότι οι δυο άνδρες κατηγορούνται για ανάμειξη σε συνωμοσία με στόχο τη δυσφήμηση του κυβερνώντος κόμματος και των ισλαμιστικών δικτύων στο Ερζιντζάν.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων απόστρατοι στρατηγοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι κατηγορούνται σε σχέση με την υπόθεση Εργκένεκον.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως διαθέτει στοιχεία που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες ότι ένας συνταγματάρχης ενδεχομένως ραδιουργούσε ώστε να αποσταθεροποιήσει την μετριοπαθή ισλαμιστική κυβέρνηση της χώρας.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τις αποκαλύψεις στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οι ειδήμονες γραφολόγοι του στρατού επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της υπογραφής του συνταγματάρχη Ντουρσούν Τζιτζέκ, η οποία εμφανιζόταν στο υποτιθέμενο σχέδιο της αποσταθεροποίησης.

Σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τονίζει πως οι αρμόδιοι για τις έρευνες έχουν συγκεντρώσει «στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν την ύπαρξη του επίμαχου εγγράφου», χωρίς ωστόσο να παρέχονται άλλες λεπτομέρειες.

Ο Ντ. Τζιτζέκ παρουσιάστηκε την Δευτέρα ενώπιον του στρατοδικείου, όμως οι δικαστές αρνήθηκαν να δεχθούν το αίτημα για κράτησή του, υποστηρίζοντας πως οι έρευνες συνεχίζονται.