H δραχμή χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία ελληνικά χρόνια μέχρι τις αρχές του 2002. Η ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ, έφερε και την εξαφάνιση της δραχμής από τα ελληνικά πορτοφόλια.
Στα αρχαία χρόνια, πολλές πόλεις εξέδωσαν τα δικά τους νομίσματα (αργυρό δίδραχμο του Φείδωνα, Αθηναϊκό τετράδραχμο, τετράδραχμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κ.α.)
Η δραχμή είχε σταθερή σχέση με τα άλλα νομίσματα-βάρη της ίδιας πόλης κράτους:
1 δραχμή = 6 οβολοί
2 δραχμές = 1 στατήρας
100 δραχμές= 1μνα
6000 δραχμές =1 τάλαντο
Οταν ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στις 30 Μαρτίου 1841, της παραχωρήθηκε το προνόμιο της έκδοσης χαρτονομισμάτων (το οποίο και διατήρησε έως το 1927 οπότε και ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος).
Κατά την περίοδο του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου η δραχμή γνώρισε την μεγαλύτερη απαξίωση στην ιστορία της κάτω από την πίεση της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας και του υπερπληθωρισμού που δημιουργήθηκε λόγω των συνθηκών της εποχής. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία ακόμα και δισεκατομμυρίων δραχμών που η ανταλλακτική τους αξία ήταν μηδαμινή.
Τον Νοέμβριο του 1944 με την πρώτη μετακατοχική νομισματική μεταρρύθμιση η παλιά και υποτιμημένη δραχμή αντικαταστήθηκε με μια νέα με ισοτιμία που ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχμές για κάθε 1 νέα.
Το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία χαρτονόμισμα ήταν αξίας 100 δισεκατομμυρίων δραχμών. Κόπηκε στις 3 Νοεμβρίου 1944 φέροντας την υπογραφή του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Ήταν παντελώς ανυπόληπτο και η ουσιαστική του αξία σχεδόν μηδαμινή. Ακολούθησε τις εκδόσεις των 5, 25 και 200 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων και αποσύρθηκε λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του. Επρόκειτο για την τελική φάση της κατοχικής οικονομικής κατάρρευσης.
Στη μεταρρύθμιση του 1954 αντικαταστήθηκε ξανά με μία νεώτερη δραχμή με αναλογία 1000 δραχμές προς 1 νέα.
Ακολούθησαν και άλλα ανεβοκατεβάσματα, μέχρι που την 1η Ιανουαρίου αντικαταστάθηκε από το ευρώ με ισοτιμία 1 ευρώ = 340,750 δραχμές. Η περίοδος αντικατάστασης των νομισμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδας έληξε την 1η Μαρτίου 2004, ενώ τα χαρτονομίσματα μπορούν να αντικατασταθούν με ευρώ έως την 1η Μαρτίου 2012.
Οι τελευταίες δραχμές κυκλοφόρησαν το 2000 και ήταν μία σειρά νικέλινων κερμάτων αξίας 500 δραχμών σε 6 διαφορετικούς τύπους με αντίστοιχες Ολυμπιακές παραστάσεις. Επρόκειτο για αναμνηστικά κέρματα με αφορμή τους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, αλλά ήταν και κανονικής κυκλοφορίας. Τα περισσότερα από αυτά έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό από έμπορους και συλλέκτες σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς στο μέλλον αναμένεται ραγδαία αύξηση της αξίας τους.
Ο ΠαύλοςΠαπαδόπουλος πρόσφατα αναρωτήθηκε: «Θα επιστρέψουμε στη δραχμή;»