Συνεχίζονται τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία, μετά τις απώλειες που κατέγραψαν τον περασμένο μήνα, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η προοπτική εξεύρεσης μιας οριστικής λύσης για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της χώρας προκάλεσε την περαιτέρω αποκλιμάκωση των spreads των κρατικών τίτλων, την ίδια στιγμή που το Χρηματιστήριο σημείωνε εντυπωσιακή άνοδο. Το ενδεχόμενο ενισχύσεων προς την Ελλάδα από τη γερμανική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές της χώρας, οι οποίες ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κερδοσκοπικών πρακτικών. Επικουρικά στο «κυνήγι» των επενδυτών που «σορτάρουν» τα ελληνικά αξιόγραφα λειτουργεί και η αρμόδια για τις συναλλαγές των Credit Default Swaps (CDS) αμερικανική υπηρεσία.
Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Τimes», το οποίο αναφέρεται στα υπέρογκα κέρδη των hedge funds που «επένδυσαν» στη στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι τους τελευταίους μήνες οι υπεραξίες για τα hedge funds που παρείχαν ασφάλιση σε ευρωπαϊκές τράπεζες με υψηλή έκθεση σε ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους ήταν σημαντικές. Οπως εξηγεί, ορισμένα κερδοσκοπικά κεφάλαια είχαν αρχίσει να τοποθετούνται από τον περασμένο Οκτώβριο σε Credit Default Swaps (CDS) έναντι του κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας, όταν η τιμή τους βρισκόταν στα πολύ χαμηλά επίπεδα των 125 μονάδων βάσης. Δηλαδή το κόστος ασφάλισης για κάθε 1 εκατ. ευρώ ομολόγων ανερχόταν τότε σε 12.500 ευρώ. Η τιμή τους μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης εκτοξεύθηκε ως και σε τριπλάσια επίπεδα (428 μ.β.), προσφέροντας κέρδη σε όσους είχαν αγοράσει εγκαίρως CDS.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η Βafin, η ρυθμιστική αρχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Γερμανίας, έχει ξεκινήσει έρευνα για τους επενδυτές που ποντάρισαν στην ελληνική χρεοκοπία το προηγούμενο διάστημα, με στόχο να αποτρέψει το ενδεχόμενο επενδυτικά χαρτοφυλάκια να εκμεταλλευθούν το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδος. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, στις γερμανικές έρευνες συμβάλλει και η αμερικανική Depository Τrust and Clearing Corporation, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των συναλλαγών επί των CDS. Χθες η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ελληνικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν λίγο πάνω από τις 310 μονάδες βάσης, έναντι 320- 330 μ.β. την περασμένη Παρασκευή, την ίδια στιγμή που το CDS των 5ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σημείωνε κατακόρυφη πτώση της τάξεως των 32 μ.β. στις 346 μ.β., έναντι 420 μ.β. τον περασμένο μήνα.