Νέο κανονισμό-«ασπίδα» για τους φουσκωμένους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), αυτή τη φορά για τις χρεώσεις της περιαγωγής δεδομένων (data roaming). Στόχος είναι να πάψουν να εκδίδονται οι λογαριασμοί-σοκ που λαμβάνουν οι πελάτες των εταιρειών όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους για πλοήγηση στο Διαδίκτυο (και την ανταλλαγή e-mail) όντας ευρισκόμενοι στο εξωτερικό, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από χθες το πρωί οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να προλαμβάνουν την… ψυχρολουσία καθώς μπορούν να ζητούν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διακόπτουν το data roaming όταν η χρέωση για τη χρήση της υπηρεσίας εντός ΕΕ αγγίξει το όριο που θα θέσουν οι ίδιοι.
Αν οι πελάτες δεν ειδοποιήσουν την εταιρεία τους για το όριο που επιθυμούν, από 1ης Ιουλίου το όριο για τη χρέωση του data roaming τίθεται αυτομάτως στα 50 ευρώ. Οι εταιρείες θα υποχρεούνται να ειδοποιούν τους πελάτες όταν η χρέωση του λογαριασμού αγγίξει το 80% του ορίου και να διακόπτουν την υπηρεσία στο 100%. Το ίδιο θα ισχύει είτε πρόκειται για το συμφωνημένο όριο είτε πρόκειται για το πλαφόν χρέωσης των 50 ευρώ. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή. Διότι το πλαφόν που θα προστατεύει τους καταναλωτές θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, άρα το ενδεχόμενο «τρελών χρεώσεων» για τους μη γνωρίζοντες παραμένει ως την ημερομηνία αυτή, σε περίπτωση που δεν τηλεφωνήσουν στις εταιρείες τους για να δηλώσουν το όριο χρέωσης που επιθυμούν.
Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να ενθαρρύνουν τη χρήση του κινητού για πλοήγηση στο Διαδίκτυο από τους πολίτες της Ευρώπης όταν ταξιδεύουν εντός ΕΕ και γι΄ αυτό θέλουν να ενισχύουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο από την πλευρά του πελάτη όσον αφορά τη χρέωση των υπηρεσιών αυτών. Στόχος είναι να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού πολλοί καταναλωτές χρησιμοποιούν αμέριμνοι το κινητό τους για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο και την ανταλλαγή e-mail στο εξωτερικό, χωρίς να γνωρίζουν ότι το πληρώνουν «χρυσάφι». Το συνειδητοποιούν μόνο όταν λαμβάνουν τον φουσκωμένο λογαριασμό. Πίσω από τους νέους κανονισμούς «κρύβεται» η δραστήρια επίτροποςγια την «ψηφιακή ατζέντα» (πρώην επίτροπος Ανταγωνισμού) κυρία Νέλι Κρους. «Η προστασία από τους λογαριασμούς-σοκ για την περιαγωγή δεδομένων αποτελεί χρήσιμο βήμα για την οικοδόμηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης όσον αφορά τη χρήση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο όταν ταξιδεύουμε στην Ευρώπη» δήλωσε χθες η ολλανδή επίτροπος . «Αυτού του είδους η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη αν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις επιθυμούν την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχει το Διαδίκτυο» συμπλήρωσε η κυρία Κρους η οποία έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο από τα πρόστιμαμαμούθ που επέβαλε τα προηγούμενα χρόνια στη Μicrosoft για θέματα ανταγωνισμού. Αν οι εταιρείες δεν πειθαρχήσουν στους νέους κανονισμούς, οι εθνικές ελεγκτικές αρχές να επιβάλουν κυρώσεις.