Την περίοδο 2004-2009 διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ αφορά η πρόταση του ΠαΣοΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση της παραποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας. Παρά τις προειδοποιήσεις του προέδρου της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά να διερευνηθεί η περίοδος από το 1981 και εντεύθεν με αιχμή τη διακυβέρνηση Σημίτη και την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε να εστιάσει στην πενταετία της ΝΔ κατηγορώντας την ότι «επεδίωξε να υπονομεύσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠαΣοΚ».

Οπως αναφέρεται στην πρόταση, «οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά η Εurostat κατά την περίοδο 2004-2009 εκδήλωσαν έντονη ανησυχία για τον τρόπο παραγωγής και δημοσιοποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων (έλλειμμα και χρέος)» και καταλογίζεται στη ΝΔ ότι «απέκρυψε συστηματικά τα πραγματικά στοιχεία από τους έλληνες πολίτες και τους διεθνείς εταίρους με προφανή σκοπιμότητα», καθώς και ότι υπήρξαν από μέρους της «μεθοδεύσεις χειραγώγησης στη δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων». Οπως επισημαίνεται «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κατά την περίοδο 2007-2009 υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις τόσο στο περιεχόμενο των στοιχείων όσο και στους χρόνους δημοσιοποίησής τους».

Στο σκεπτικό της πρότασης, που υπογράφεται από 128 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (εξαιρούνται για θεσμικούς λόγους ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και τα μέλη της κυβέρνησης, όπως και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος ) κατηγορείται η ΝΔ ότι «επέδειξε μια ανεύθυνη πολιτικά και καταστροφική για την οικονομία της χώρας πρακτική, η οποία θυσίασε στον βωμό της κομματικής σκοπιμότητας το δημόσιο συμφέρον», ενώ εγείρονται σοβαρά ερωτήματα «για τη στάση και τις ενέργειες προσώπων που είχαν λειτουργικά, θεσμικά και πολιτικά την ευθύνη να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και να τηρήσουν τις θεσμικές υποχρεώσεις της χώρας». Εξετάζεται και η εμπλοκή Σανιδά
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης να διερευνηθούν οι ευθύνες του πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά στην υπόθεση Siemens. Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο «Βήμα 99,5» ο υπουργός Δικαιοσύνης αφού επεσήμανε ότι ο «δρόμος, ο πειθαρχικός και ο ποινικός για τον κ. Ζαγοριανό έχει ήδη ανοίξει» είπε ότι ανακύπτουν ερωτήματα και για άλλα πρόσωπα για τα οποία διεξάγεται έρευνα. Κατά τον κ. Καστανίδη από όσα καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου φαίνεται να αναδύονται κάποια ερωτήματα, αλλά όπως ανέφερε δεν μπορεί ακόμη να προδικάσει το αποτέλεσμα της έρευνας. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι είναι υπαρκτό το σενάριο για πιθανή δίωξη πολιτικού προσώπου στην υπόθεση Siemens, «αν επιβεβαιωθούν γεγονότα που αφορούν την τελευταία διετία». Αλλωστε για το προηγούμενο διάστημα τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Ο υπουργός έσπευσε πάντως να αναφέρει πως «αν το 2007 έχουμε την τέλεση αξιόποινων πράξεων, τότε ασφαλώς μπορεί να διερευνηθούν περαιτέρω ευθύνες».