Πέντε μέθοδοι βασανισμού

Τα πέντε βασανιστήρια της CΙΑ που ερευνώνται από τον ειδικό εισαγγελέα τον οποίον διόρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα: Εικονικός πνιγμός. Μια πετσέτα τυλίγεται στο πρόσωπο του ανακρινομένου, ο οποίος έχει ακινητοποιηθεί σε επικλινή πάγκο. Του ρίχνουν νερό στο κεφάλι, προκαλώντας του αίσθηση πνιγμού. Το βασανιστήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικό σοκ, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και συμπτώματα κατάθλιψης.

Πέντε μέθοδοι  βασανισμού | tovima.gr

Τα πέντε βασανιστήρια της CΙΑ που ερευνώνται από τον ειδικό εισαγγελέα τον οποίον διόρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα:

Εικονικός πνιγμός. Μια πετσέτα τυλίγεται στο πρόσωπο του ανακρινομένου, ο οποίος έχει ακινητοποιηθεί σε επικλινή πάγκο. Του ρίχνουν νερό στο κεφάλι, προκαλώντας του αίσθηση πνιγμού. Το βασανιστήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικό σοκ, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και συμπτώματα κατάθλιψης.

Απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της οικογένειας. Αναφέρονται εικονικές εκτελέσεις, πυροβολισμοί σε διπλανό δωμάτιο, ηλεκτρικό τρυπάνι επάνω από το κεφάλι του ανακρινομένου, απειλές ότι θα εξοντωθεί η οικογένειά του. Ολα αυτά προκαλούν πανικό και απώλεια ελέγχου, με συνέπεια τα μόνιμα ψυχολογικά προβλήματα.

Στέρηση ύπνου. Ανακριτική μέθοδος ρουτίνας στο Γκουαντάναμο και σε άλλα αμερικανικά κολαστήρια. Με περιορισμό του ύπνου σε τέσσερις ώρες το 24ωρο ο κρατούμενος αποσυντονίζεται και παρουσιάζει καταβολή, υπέρταση, καρδιολογικά προβλήματα και διαταραχές στον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Κτύπημα στον τοίχο. Με το κεφάλι σκεπασμένο με κουκούλα και ορθοπεδικό κολάρο περασμένο στον λαιμό, ο κρατούμενος εκσφενδονίζεται επάνω σε τοίχο, βασανιστήριο που έχει καταγραφεί κατ΄ επανάληψιν από τον Ερυθρό Σταυρό. Προκαλούνται μώλωπες, οιδήματα, εκχυμώσεις και ενίοτε εσωτερικές αιμορραγίες και σοβαρά τραύματα. Εγκιβωτισμός. Κάποιος κρατούμενος κατήγγειλε στον Ερυθρό Σταυρό ότι το 2002 οι βασανιστές του τον υποχρέωναν να περνάει πολλές ώρες στριμωγμένος μέσα σε κιβώτια. Οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται το σώμα σε άβολες στάσεις προκαλούν αβάσταχτους μυοσκελετικούς πόνους, τραύματα στις αρθρώσεις, θρομβώσεις και πνευμονική εμβολή.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk