ΠΑΡΑ την επικοινωνιακή αντεπίθεση την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τα μηνύματα που παίρνουν η Ρηγίλλης και το Μέγαρο Μαξίμου για τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος παραμένουν απαισιόδοξα. Αν και δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τα
δεδομένα μετά τις δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις του Πρωθυπουργού, η εικόνα που έχει η κυβέρνηση είναι πως μεγάλες περιφέρειες οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στις εκλογικές νίκες του 2004 και του 2007, όπως η Β Δ
Αθηνών, η Περιφέρεια Αττικής, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Φθιώτιδα, δείχνουν ότι η εκλογική δύναμη της ΝΔ έχει υποχωρήσει σημαντικά. «Η καλή εικόνα του Πρωθυπουργού
μάς δημιουργεί την πεποίθηση πως η ΝΔ δεν θα πάει χειρότερα από τις καταστρεπτικές εκλογές του 1994,που τότε είχαμε πέσει στο 32,84%» παρατηρούν κορυφαία στελέχη του κόμματος. Από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν ότι το ΠαΣοΚ δύσκολα θα αγγίξει τα ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2007 και θα περιοριστεί το ανώτερο σε ένα ποσοστό της τάξεως του 35%-36%.

«Α ν οι υπολογισμοί μας είναι σωστοί, τότε η κυβέρνηση δεν θα υποστεί την πανωλεθρία που προανήγγειλαν οι δημοσκοπήσεις» εκτιμούν οι αναλυτές της Ρηγίλλης, επιμένοντας ότι η διαφορά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων δύσκολα θα υπερβεί το 3%. Αλλά τα μηνύματα από περιφέρειες-βαρόμετρα των εκλογικών μαχών παραμένουν δυσοίωνα.

? Βαρόμετρο η Β Δ Αθηνών
Η κυβέρνηση θεωρούσε πάντα βαρόμετρο για τα εκλογικά αποτελέσματα τη Β Δ Περιφέρεια Αθηνών, όχι μόνο λόγω του όγκου των ψηφοφόρων που αντιπροσωπεύει, αλλά και λόγω της διαστρωμάτωσής της, η οποία απεικονίζει σε μεγάλο βαθμό και τη συνολική διαστρωμάτωση των ψηφοφόρων σε ολόκληρη την επικράτεια. Παρά το γεγονός ότι η περιφέρεια αυτή είχε πάντοτε κεντροαριστερή ταυτότητα, η ΝΔ πέτυχε την αύξηση των δυνάμεών της στις δύο τελευταίες εκλογές, εξουδετερώνοντας το παραδοσιακό προβάδισμα του ΠαΣοΚ, με αποτέλεσμα να μπορεί να αξιοποιήσει την επικράτησή της στις αγροτικές και μεσοαστικές περιοχές. Από τις αρχές του χρόνου όμως η απήχηση της ΝΔ στη Β Δ Αθηνών άρχισε να καταποντίζεται και, παρά τις προσπάθειες του κομματικού μηχανισμού, δεν έχει κατορθώ σει ούτε και σήμερα να αυξήσει τη συσπείρωση των οπαδών της σε ποσοστό άνω του 55%.

Οπως εκτιμούν οι αναλυτές της Ρηγίλλης, στις προσεχείς εθνικές εκλογές θα χαθούν τουλάχιστον οκτώ έδρες για τη ΝΔ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν σημαντικά στελέχη και πρώην υπουργοί που πολιτεύονται επί δεκαετίες σε αυτή την περιφέρεια. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Καραμανλής πύκνωσε τις εμφανίσεις τους στις γειτονιές της Αθήνας επιλέγοντας επισκέψεις σε δήμους-κλειδιά, όπως το Περιστέρι, ο Αλιμος και το Χαλάνδρι.

Δυσάρεστη είναι η κατάσταση και στην Περιφέρεια Αττικής, κυρίως λόγω της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και της φημολογούμενης υποψηφιότητας του κ. Θ. Ρουσόπουλου . Τα πυρά που ανταλλάσσουν ακόμη και δημοσίως οι κκ. Γ. Βλάχος και Π. Δούκας σε συνδυασμό με την απογοήτευση των κατοίκων της περιοχής από την κυβερνητική πολιτική οδηγούν σε κάθετη πτώση τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, στην απώλεια της κυριαρχίας στη συγκεκριμένη περιφέρεια και στην απώλεια εδρών, που σε κάθε περίπτωση θα προκαλέσουν πολιτικές εκπλήξεις. Μηνύματα που λαμβάνει η Ρηγίλλης είναι τόσο κα θαρά, ώστε αναγκάστηκε η κυβέρνηση να επιστρατεύσει και εκεί τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος μίλησε την Τρίτη σε ανοικτή συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο και την Παρασκευή στο Μαρκόπουλο.

Χαμηλή συσπείρωση διαπιστώνεται για τη ΝΔ και στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, εκλογική περιφέρεια του Πρωθυπουργού, στην οποία κυριαρχεί η παράταξή του μετά το 2000. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής επέλεξε τη συμπρωτεύουσα για την τελευταία σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και ο κομματικός μηχανισμός του διοργάνωσε στη συνέχεια μια εκρηκτική εκδήλωση με τη συμμετοχή της ΟΝΝΕΔ, οι δείκτες για το κυβερνών κόμμα δεν βελτιώθηκαν. Γι΄ αυτό και ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και πάλι τη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη και θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Για τον ίδιο λόγο ο Πρωθυπουργός αποφάσισε σήμερα να μιλήσει στη Λαμία, θεωρώντας τη Φθιώτιδα, όπως και τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, τον οποίον επισκέφθηκε νωρίτερα, περιοχές βαρόμετρα για τις πολιτικές ισορροπίες στη Στερεά Ελλάδα, όπου επίσης η ΝΔ εμφανίζει σημαντική κάμψη.

? Οι χαμένες περιφέρειες
Υπάρχουν όμως και περιφέρειες τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί οριστικά χαμένες και για τον λόγο αυτόν ακυρώθηκαν οι περιοδείες του κ. Καραμανλή, ρίχνοντας το βάρος της εκλογικής μάχης σε περιοχές όπου η αναμέτρηση δείχνει ακόμη αμφίρροπη.

Για παράδειγμα, ο κ. Καραμανλής για πρώτη φορά από το 1997 που ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ δεν θα επισκεφθεί σε προεκλογική περίοδο την Κρήτη, εκτιμώντας ότι και στις τέσσερις περιφέρειές της το ΠαΣοΚ διατηρεί την απόλυτη κυριαρχία. Εκτός προεκλογικού σχεδιασμού άφησε εφέτος η ΝΔ και την Πάτρα. Για πρώτη φορά επίσης δεν θα επισκεφθεί τη Λέσβο και τη Χίο, εκτιμώντας ότι έχει ήδη χάσει τη μάχη και στο Βόρειο Αιγαίο, παρ΄ ό,τι προγραμμάτιζε ομιλία στη Χίο ως και πριν από 15 ημέρες.