Θα διαλύσουν και την… Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας; Τίποτε δεν είναι απίθανο με τη Νέα Διακυβέρνηση. Προ ημερών το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε τη συγχώνευση ή τη διάλυση 255 ΝΠΔΔ, στο πλαίσιο των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων.

***
Στην κατάρτιση της σχετικής λίστας το κάθε υπουργείο είχε τη δική του συνεισφορά. Το παρακάτω περιστατικό συνέβη στο υπουργείο Ανάπτυξης λίγες ημέρες προτού συνταχθεί η περίφημη λίστα της… μεταρρύθμισης.

***
Στο υπουργείο λοιπόν της λεωφόρου Μεσογείων συνεδριάζει σε πλήρη απαρτία η πολιτική του ηγεσία με επικεφαλής τον υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη.

Παρόντες επίσης είναι οι δύο υφυπουργοί και οι πέντε (ζωή να ΄χουν…) γενικοί γραμματείς.

***
Αντικείμενο της συζήτησης, τα «άχρηστα ΝΠΔΔ» του υπουργείου Ανάπτυξης. Κάποια στιγμή έρχεται η σειρά της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και αρχίζει να συζητείται σοβαρά η συγχώνευση ή ακόμη και η διάλυσή της. Ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Φ.

Τσαλίδης δεν πιστεύει στα αφτιά του και προσπαθεί να πείσει την «ομήγυρη» ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, εξηγώντας με επιχειρήματα το γιατί.

***
Ενθερμος υποστηρικτής της άποψης ότι η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν έχει ουσιαστικά λόγο ύπαρξης είναι ο εικονιζόμενος στο σκίτσο υφυπουργός κ. Γ. Βλάχος. Αφού η συζήτηση έχει ανάψει, παρεμβαίνει ο κ. Βλάχος – για να υποστηρίξει τη θέση του-, ρωτώντας αν η Ελλάδα διαθέτει ατομική ενέργεια και, αφού εισπράττει αρνητική απάντηση, λέει: «Ε, τότε να την κλείσουμε, τι τη χρειαζόμαστε». ***
Ευτυχώς εν συνεχεία επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις και τελικώς η ΕΑΕ τη γλίτωσε… Φθηνά, θα λέγαμε…

ΤΟΥΣΤΡΕΛΑΝΕ
Στροφή 180 μοιρών έκανε η Deutsche Βank σχετικά με την τιμή στόχο και τη σύσταση που δίνει για τη μετοχή της Folli Follie. Ο ξένος οίκος πρόσφατα είχε «επιτεθεί» με τις αναλύσεις του στην εταιρεία, η διοίκηση της οποίας είχε δημοσίως εκφράσει τη δυσαρέσκειά της.

***
Το παράδοξο είναι ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Deutsche πρότεινε «sell» όταν η μετοχή ήταν στα 5 ευρώ και σήμερα που είναι στα 13,6 ευρώ προτείνει «buy» με τιμή στόχο τα 14,60 ευρώ.

***
Ενδεχομένως η Deutsche να ήταν κάποια στιγμή υπερβολική με την ελληνική εταιρεία, αλλά και οι έλληνες αναλυτές έχουν αιφνιδιαστεί από το τελευταίο ράλι της μετοχής. ΛΙΡΑ100…
Πολλά έχουν ακουστεί για την εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα. Ομως από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα η κίνηση της διοίκησης του κ. Τ. Αράπογλου αποδεικνύεται επιχειρηματικά σωστή.

***
Παρά την οικονομική κρίση που πλήττει περισσότερο τις αναδυόμενες οικονομίες όπως η τουρκική, τα κέρδη της Finansbank το πρώτο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008 και ήταν ύψους 103 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από τα κέρδη που είχαν το ίδιο διάστημα οι άλλες ελληνικές τράπεζες, πλην της Εθνικής!

***
Η επίδοση αυτή της Finansbank αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο υψηλό spread 7%, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των συνολικών κερδών του ομίλου της Εθνικής.