Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) όταν ύστερα από καταγγελίες και διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων μέσω του συστήματος Τaxis βρέθηκαν μπροστά στη μεγαλύτερη φορολογική απάτη των τελευταίων δέκα ετών. Εταιρείες υπεράνω πάσης «φορολογικής» υποψίας που έχουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών αλλά και γνωστές αλυσίδες σουπερμάρκετ χρησιμοποίησαν εικονικά τιμολόγια ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ, τα οποία έλαβαν από ελληνικές εταιρείες που ήταν μόνο στα χαρτιά. Οι τελευταίες συνεργάζονταν με άλλες επιχειρήσεις του κυκλώματος σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η υπόθεση που ανέλαβε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) της Περιφέρειας Αττικής και καθ΄ όλη τη διάρκεια της έρευνας είχε χαρακτηριστεί άκρως απόρρητη και υψηλής προτεραιότητας λόγω των μεγάλων ονομάτων που εμπλέκονταν ήρθε να ταράξει τα νερά ενός από τους πιο εμπορικούς και με μεγάλο τζίρο κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η φοροδιαφυγή είναι πρωτοφανής και οι διαφυγόντες φόροι για το Δημόσιο μόνο από τις εισπράξεις ΦΠΑ ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ολη η απάτη της φοροδιαφυγής βασίστηκε στην πλέον αναγνωρισμένη παγκοσμίως μέθοδο που ακούει στο όνομα «καρουσέλ», καθώς βασίζεται στην κυκλικότητα με πολλούς ενδιάμεσους κρίκους, οι οποίοι παίζουν ταυτόχρονα τον ρόλο του αγοραστή και του πωλητή εισπράττοντας παρανόμως ΦΠΑ ή μη καταβάλλοντάς τον.

Στο κόλπο χρησιμοποιούνται υπερτιμολογημένα παραστατικά στοιχεία προκειμένου οι εταιρείες που πουλάνε πραγματικά προϊόντα και δεν είναι επιχειρήσεις-«φαντάσματα» να εμφανίζουν μειωμένη κερδοφορία λόγω αυξημένων- εικονικών δαπανών και επίσης να έχουν τη δυνατότητα να «σπάνε» τις τιμές προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά.

Τους «κάρφωσαν»
Πληροφορίες λένε ότι η υπόθεση αυτή έφθασε στην ΥΠΕΕ ύστερα από επισημάνσεις-καταγγελίες ανταγωνιστριών εταιρειών οι οποίες γνωρίζοντας καλά την αγορά δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν τις σημαντικές εκπτώσεις που προσέφεραν διάφορες εταιρείες του κλάδου. Το ίδιο πρόβλημα από τις συνθήκες του αθέμιτου ανταγωνισμού που μπορεί να δημιουργήσει η συγκεκριμένη τακτική αντιμετώπισαν και τα συνοικιακά μαγαζιά, τα οποία βλέπουν καθημερινά τις πωλήσεις τους να μειώνονται.

Παράλληλα στην ΥΠΕΕ εστάλη πρόσφατα ειδικό σήμα από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου μέσω του συστήματος VΙΕS (το οποίο καταγράφει, παρακολουθεί και διασταυρώνει εμπορικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση) είχαν εντοπιστεί περιπτώσεις διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων με κομβικό σημείο την Ελλάδα.

Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της μεγαλύτερης υπόθεσης φοροδιαφυγής της τελευταίας δεκαετίας. Υστερα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκε μια υπαρκτή εταιρεία με έδρα το Καπανδρίτι, η οποία απασχολούσε περίπου 10 άτομα. Αντικείμενο εργασιών της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν η εισαγωγή και η εμπορία ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών. Η εταιρεία αυτή το 2005 είχε κύκλο εργασιών 50.000

ευρώ, ενώ στη χρήση του 2007 εμφανίζει ετήσιο τζίρο που φθάνει το αστρονομικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αυτή φαίνεται να αγόραζε από τέσσερις ελληνικές εταιρείες-«βιτρίνα» που είχαν κάνει έναρξη εργασιών σε συγκεκριμένες ΔΟΥ (Β Δ Καλλιθέας, Νέου Ηρακλείου, Φιλαδελφείας και Αμαρουσίου), με σκοπό και αυτές την εμπορία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Οι τέσσερις αυτές εταιρείες με τη σειρά τους ελάμβαναν παραστατικά συναλλαγής από άλλες τέσσερις ελληνικές εταιρείες Κτυπούν τον ανταγωνισμό με εκπτώσεις
ΣΥΜΦΩΝΑμε παράγοντες της αγοράς, με αυτόν τον τρόπο είχαν τη δυνατότητα να ρίχνουν σημαντικά τις τιμές των προϊόντων σε ποσοστά που ανέρχονταν περίπου σε 40% σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας μεγάλη ασφυξία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα συνοικιακά μαγαζιά που βλέπουν συνεχώς τον τζίρο τους να μειώνεται.

Οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ μόλις έλαβαν τις σχετικές πληροφορίες μέσω του συστήματος VΙΕS άρχισαν σιγά σιγά να ξετυλίγουν το κουβάρι της πρωτοφανούς φοροδιαφυγής με ταυτόχρονους αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις που φέρονται να έχουν σχέση με το κύκλωμα των πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Ηδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ειδικοί ελεγκτές της ΥΠΕΕ βρίσκονται στα λογιστήρια των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (ορισμένες εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο ΧΑ) και πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους, καθώς εκτιμούν ότι η παράνομη αυτή μεθοδολογία συνεχίστηκε και μέσα στο 2008. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια που έχουν λάβει οι εν λόγω επιχειρήσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 130 εκατ. ευρώ.

Πάντως, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, τα πρόστιμα σε όλους τους εμπλεκομένους, δηλαδή τις 13 εκδότριες εταιρείες και τις επτά λήπτριες, ανέρχονται σε 360 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 114 εκατ. ευρώ χρεώνονται στις επτά λήπτριες εταιρείες και τα υπόλοιπα 241 στις 13 εταιρείες-«φαντάσματα».

Παράλληλα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου είχαν ιδρυθεί οι αντίστοιχες εταιρείες-«μαϊμού» αναζητούνται τα πρόσωπα που είχαν προχωρήσει στην ίδρυση αυτών των εταιρειών, ενώ εκτιμάται ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται πρόσωπο ή πρόσωπα που έχουν τη βάση τους σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

-«μαϊμούδες» με την ίδια εμπορική «δραστηριότητα».

Κύπριοι στο «κόλπο»
Οι τελευταίες τέσσερις εταιρείες προμηθεύονταν από άλλες τέσσερις διαφορετικές με τις προηγούμενες εικονικά παραστατικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις αυτές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν κάνει έναρξη εργασιών στις ίδιες ΔΟΥ και φέρονται να προμήθευαν την εταιρεία του Καπανδριτίου με τιμολόγια χωρίς να υπάρχει προϊόν. Οι 12 αυτές εταιρείες είχαν επίσης ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό. Οι ιδρυτές-διαχειριστές αυτών των εταιρειών είναι όλοι κύπριοι υπήκοοι οι οποίοι μέσω επείγοντος σήματος της Εuropol αναζητούνται και για άλλες οικονομικές απάτες. Οι τελευταίες τέσσερις εταιρείες της αλυσίδας παρουσιάζουν συναλλακτική δραστηριότητα με αντίστοιχες εταιρείες-«φαντάσματα» που έχουν την έδρα τους σε επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Αυστρία, Ουγγαρία, Λετονία, Πολωνία, Κύπρος, Ισπανία και Ολλανδία), όπου σε επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι αντίστοιχες διωκτικές αρχές των χωρών αυτών διαπιστώθηκε ότι ναι μεν είχαν ιδρυθεί αλλά, όταν εντοπίστηκαν, διαπιστώθηκε ότι ήταν εταιρείες χωρίς πραγματικές συναλλαγές ευρισκόμενες σε μικρά γραφεία τα οποία ήταν κλειστά. Εικάζεται ότι πρόκειται για ένα πολυεθνικό κύκλωμα όπου οι επικεφαλής των εταιρειών έχουν έδρα την Ολλανδία και στην Ελλάδα άγνωστο αριθμό συνεργατών πλην των Κυπρίων που φέρονται ως ιδρυτές-αχυράνθρωποι. Το κύκλωμα αυτό εκτιμάται ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γέμισε με πλαστά και εικονικά τιμολόγια πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ας δούμε όμως πώς συνδέονται οι 13 εταιρείες που διακινούσαν τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια για προϊόντα που δήθεν εισήγαγαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τέσσερις μεγάλες αλυσίδες εμπορίας ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών και τρεις αλυσίδες σουπερμάρκετ που πουλάνε επίσης ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά είδη.

Οι τέσσερις αλυσίδες εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών και οι τρεις αλυσίδες σουπερμάρκετ φέρονται να έχουν λάβει το δεύτερο εξάμηνο του 2007 εικονικά τιμολόγια από τις 13 εταιρείες ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ.

Με τα τιμολόγια αυτά εξασφάλισαν επιστροφή ΦΠΑ τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, ενώ αύξησαν ανάλογα τις δαπάνες τους, με αποτέλεσμα να φαίνονται κατά πολύ μειωμένα τα κέρδη τους και να μην πληρώσουν φόρους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που αναλογούν στις συναλλαγές τις οποίες έχουν πραγματοποιήσει.