Αυτά τα εγκαίνια θα είναι κατά το μάλλον πολιτικά παρά καλλιτεχνικά.Και στην τελετή,η οποία θα λάβει χώρα το βράδυ της 20ής Ιουνίου, παρόντες θα είναι κυρίως εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής σκηνής- όπως ελπίζεται τουλάχιστον- παρά άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών.Διότι 200 ίσως και λίγο παραπάνω θα είναι τα άτομα που θα παρευρεθούν στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, και όχι γιατί δεν χωράει περισσότερους αλλά«για να μην υπάρχει η αίσθηση του διαγκωνισμού και του συνωστισμού»,όπως λέει ο υπουργός Πολιτισμού και «οικοδεσπότης» της βραδιάς κ.Αντώνης Σαμαράς.(Μένει να αποδειχθεί επί του πρακτέου αν ο αριθμός θα τηρηθεί καθώς ένας άλλος συνωστισμός,για μια πρόσκληση δηλαδή,βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Αθήνα.) Από ελληνικής πλευράς πάντως και πλην των πολιτικών θα παρίστανται επίσης εκπρόσωποι του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη»,εθνικοί χορηγοί, εκδότες,ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.Περιορισμένα θα είναι και τα καλλιτεχνικά δρώμενα,μετά τη δραστική,αν και ορθή,περικοπή του προϋπολογισμού των εγκαινίων,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα απουσιάσουν εντελώς. «Το μυστικό είναι η αποκάλυψη των εκθεμάτων του μουσείου. Εκείνα που ίσως ήδη ξέρετε, θα τα δείτε να εκτίθενται με τρόπο αναπάντεχο και διαφορετικό.Η ατμόσφαιρα θα είναι μαγευτική και τα αριστουργήματα της Ακρόποληςθα αναπνέουν πλέον σε ένα τελείως ξεχωριστό περιβάλλον» . Με αυτόν τον ενθουσιώδη τρόπο έχει προϊδεάσει ο υπουργός το κοινό αλλά επειδή ο λαός επιθυμεί και το θέαμα,θα υπάρχει και από αυτό. Αρωγός εδώ,σύμφωνα με πληροφορίες μας,οι νέες τεχνολογίες,οι οποίες θα συνεισφέρουν στην πρωτοποριακή προσέγγιση των εκθεμάτων,που θα προβάλλονται στον περιβάλλοντα χώρο. Περισσότερα κρυφά χαρτιά όμως δεν αποκαλύπτονται,άλλωστε αυτή τη στιγμή απαγορεύεται η είσοδος στο μουσείο και για τους δημοσιογράφους.

Δύο«μουσειακές εκπλήξεις»πάντως,όπως τις ονόμασε ο κ.Σαμαράς, θα τελεσθούν κατά τα εγκαίνια αλλά σιγή σφιγγός επικρατεί ως προς το περιεχόμενό τους.Σύμφωνα με πληροφορίες μας ωστόσο η μία θα έχει να κάνει με την κοπή της κορδέλας,η οποία μόνον με τον καθιερωμένο τρόπο δεν θα γίνει.Κατά τα άλλα οι λόγοι,οι ξεναγήσεις και η δεξίωση είναι μέσα στο πρόγραμμα.Καλλιτεχνική σύμβουλος για όλα αυτά είναι η κυρία Αθηνά Τσαγκάρη,μία εκ των συνεργατών του Δημήτρη Παπαϊωάννου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Στον ανωτέρω σχεδιασμό, ο οποίος έχει βεβαίως στόχο την κατά το δυνατόν τελειότερη τηλεοπτική κάλυψη (την ανέλαβε η ΕΡΤ υπό τον σκηνοθέτη Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλο) θα προστεθεί από τις 10 Ιουνίου και εορταστικός στολισμός της πόλης: παραστάσεις από τη ζωφόρο του Παρθενώνα θα «τρέχουν» με λεωφορεία του ΟΑΣΑ,τρόλεϊ, συρμούς του μετρό κ.λπ.Μπάνερ θα ανεμίζουν στις κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας,αφίσες με εκθέματα του μουσείου θα απαλύνουν την αναμονή στις στάσεις.Ολοι θα μάθουν τα νέα, ημέτεροι και ξένοι,σε αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης.Με ένα ευρώ για όλο το 2009 και με δωδεκάωρο λειτουργίας (8 το πρωί ως 8 το βράδυ) για όλο το θέρος το μουσείο ανοίγει για όλους τους Ελληνες.

Τα εγκαίνια άλλωστε θα «αρχίσουν» από τις 17 του μήνα με πρώτους καλεσμένους τους εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου.Την επομένη το μουσείο θα επισκεφθούν στελέχη και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών του ΥΠΠΟ (το πρωί) και το βράδυ ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών,οι ξένες αρχαιολογικές σχολές στην Ελλάδα, οι επιτροπές επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από όλο τον κόσμο, διακεκριμένοι ξένοι καθηγητές, πρέσβεις καλής θελήσεως κ.ά. Στις 19 Ιουνίου,τέλος,επισκέπτες θα είναι ξένοι δημοσιογράφοι από τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Και πολλές ελπίδες, όπως είναι φυσικό,εναποτίθενται σε αυτούς.Η όλη υπόθεση,των εγκαινίων δηλαδή,είναι τελικώς ένα στοίχημα.Το ίδιο το μουσείο είναι αυτό που καλείται να κερδίσει τις εντυπώσεις.