Με δύο έργα αναμένεται να εγκαινιαστεί το καινούργιο θέατρο της οδού Πειραιώς που ετοιμάζει η Ελληνική Θεαμάτων για τον Θωμά Μοσχόπουλο και τους συνεργάτες του από το Θέατρο του Νότου- Αμόρε.

* * *
Το πρώτο που επελέγη είναι η «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ… * * *
Επιστροφή στο θέατρο πειραματικού χαρακτήρα τον χειμώνα που έρχεται για την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία απόψε ολοκληρώνει τις παραστάσεις της στον «Εφιάλτη της ευτυχίας», αύριο κάνει πρεμιέρα με τη «Φαίδρα» του Ρίτσου και στις 18 Ιουνίου ξεκινά με την «Οπερα της πεντάρας» όπου ερμηνεύει την Τζένη…

* * *

Θα συνεργαστεί με την Ελένη Σκόττη και το Θέατρο Επί Κολωνώ για να υποδυθεί την κεντρική ηρωίδα στο έργο του Λιόσα «Λα Τζιούνγκα»: Θα υποδυθεί μια γυναίκα που κρύβει καλά μέσα της τη θηλυκή της πλευρά. Και ίσως (και) γι΄ αυτό να γοητεύθηκε από τον ρόλο. Η πρεμιέρα υπολογίζεται να δοθεί προς τις γιορτές. Θα προηγηθεί η επανάληψη του επιτυχημένου «Ροτβάιλερ»…

* * *
Ακούραστη η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, αποδεικνύει ότι η επιτυχία δεν είναι ποτέ τυχαία και ότι, εκτός από ταλέντο, απαιτείται διαρκής και σκληρή δουλειά. Εν αντιθέσει προς νεότερης γενιάς ηθοποιούς που θέλουν να ξεκουραστούν ή να πάρουν τις αποστάσεις τους…

* * *
Ετσι θα είναι απούσα από το Εθνικό Θέατρο, με το οποίο συνεργάστηκε και την πρώτη διετία της θητείας του Γιάννη Χουβαρδά, όπως επίσης απούσες θα είναι την προσεχή σεζόν η Αμαλία Μουτούση και η Θέμις Μπαζάκα. * * *
Ούτε η Στεφανία Γουλιώτη θα είναι του χρόνου στο Εθνικό, μια που φαίνεται να σκέφτεται σοβαρά να περάσει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού- «Οι διψασμένοι» θα επαναληφθούν με την Αλεξάνδρα Αϊδίνη από τον Οκτώβριο.

* * *
Υστερα από χρόνια, το Παιδικό Στέκι του Εθνικού, που στεγάζεται στο «Κατίνα Παξινού», δεν θα στηρίζεται οικονομικά από τη χορηγία της Εurobank- έτσι, σαν παρατήρηση.

* * *
Με δύο καινούργιες μεταφράσεις η Ελένη Βαροπούλου συμμετέχει στα εφετινά Επιδαύρια: «Πέρσες» του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία του Ντίμιτερ Γκότσεφ και «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ και τη Νικαίτη Κοντούρη.

* * *
Σήμερα άλλωστε στις 15.00 στο πλαίσιο της Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η γερμανική μετάφραση (από τους Τόρσεν Ισραελ και Τεό Βώτσος)

του βιβλίου της «Περάσματα» (εκδόσεις Αγρα) με κείμενα πάνω στο σύγχρονο θέατρο (ορισμένα έχουν δημοσιευτεί στο «Βήμα»). Το παρουσιάζουν οι Πέτρος Μάρκαρης, Μαρία Τσατσάνογλου, Ζωή Βερβεροπούλου, Αλέξανδρος Ευκλείδης. Στη Θεσσαλονίκη εξάλλου θα πραγματοποιηθεί εφέτος η 10η Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου την οποία διοργανώνει από το 2000 η θεατρολόγος, σε μια ιδέα του Νίκου Κούρκουλου. Εφέτος το θέμα της είναι «Η αρχαιολογία της θεατρικής εμπειρίας» (21/6-3/7).

* * *
Τρεις τελευταίες παραστάσεις, απόψε, αύριο και την Τρίτη, για το «Κίτρινο σκυλί» του Μισέλ Φάις: Μια παράσταση παρεμβατικού χαρακτήρα που ενόχλησεκι αυτό είναι θετικό.

myrto@dolnet.gr