ΚΑΡΑΚΑΣ Πατρικό ρόλο επεφύλαξε για τον εαυτό του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες , στην έναρξη ενός πρωτοφανούς σε διάρκεια (τετραήμερου!) ραδιοτηλεοπτικού μαραθωνίου που στόχο έχει να γιορτάσει τα δέκα χρόνια της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής του «Αlo Ρresidente».

«Το πρόγραμμά μου προσπαθεί να είναι σαν ένα σχολείο όπου όλοι μαθαίνουν . Ο κόσμος είναι γεμάτος ομορφιά, αλλά και γεμάτος κινδύνους. Κάθε πράγμα στον καιρό του» είπε απευθυνόμενος στους νέους της χώρας του και τους συνέστησε να απέχουν από το σεξ κατά την εφηβεία, αλλά και από τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Με μικρά διαλείμματα, από διαφορετικά μέρη της χώρας και με μια σειρά καλεσμένων και δορυφορικών συνδέσεων, η εκπομπή αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή. Αν και ο λαλίστατος κ. Τσάβες υποστηρίζει ότι η εκπομπή του είναι αγαπητή από την πλειονότητα των συμπατριωτών του, οι αντίπαλοί του τη χαρακτηρίζουν επικοινωνιακό κόλπο και κάνουν λόγο για προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης.

Σε προηγούμενες εκπομπές έχει, μεταξύ άλλων, τραγουδήσει, πάρει συνέντευξη από υπουργούς, ανακοινώσει κυβερνητικά μέτρα, έχει ανέβει σε ελικόπτερο και έχει διατάξει μονάδα τεθωρακισμένων να παραταχθεί στα σύνορα με την Κολομβία.

Ο μεγάλος φίλος του, ο ασθενής πρώην ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, γνωστός και ο ίδιος για τις πολύωρες χειμαρρώδεις ομιλίες του, τον συνεχάρη. «Ποτέ μια επαναστατική ιδέα δεν χρησιμοποίησε ένα μέσο επικοινωνίας με τόση αποτελεσματικότητα» δήλωσε ο 82χρονος Κάστρο.

Ως τώρα ο κ. Τσάβες έχει αναφερθεί εκτενώς στα ιδιόκτητα μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας και σε αυτό που εκείνος αποκαλεί «πάλη ιδεών». Αν και αύξησε τα κρατικά κανάλια από ένα σε πέντε από τότε που ανέλαβε πρόεδρος, πληθαίνουν οι φωνές που μιλάνε για προσπάθειες φίμωσης. Δύο από τα τέσσερα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας ασκούν πιο ήπια κριτική για την κυβέρνηση αφότου ο πρόεδρος τα κατηγόρησε ότι στήριξαν απόπειρα πραξικοπήματος το 2002.