Στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσφεύγει εκ νέου η χώρα μας, την οποία καλεί να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία ώστε να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει γύρω από το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Εχει ζητήσει, ως εκ τούτου, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ ΜανουέλΜπαρόζο, από τον οποίο βρήκε πλήρη κατανόηση, η συμπεριφορά της Αγκυρας στο θέμα της μετανάστευσης χωρίς άδεια να τεθεί ως κριτήριο για τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εξέλιξη αυτή επαναπροσδιορίζει πλέον τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γύρω από αυτό το θέμα, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά τη διαπίστωση της Αθήνας ότι η Αγκυρα όχι μόνο δεν αναχαιτίζει τα κύματα των μεταναστών χωρίς χαρτιά που διέρχονται μέσω της Τουρκίας αλλά διευκολύνει και παρέχει πλήρη προστασία στα κυκλώματα των δουλεμπόρων που τους προωθούν στην Ευρώπη από τα νησιά του Αιγαίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, όπως κατέστησε σαφές μιλώντας προς «Το Βήμα», είναι σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον οποίο έχει θέσει επανειλημμένως το θέμα της ενθάρρυνσης της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία. Στόχος της ελληνικής πλευράς, η οποία βλέπει ότι τα περιθώρια ανοχής στενεύουν πλέον δραματικά και δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, είναι να πιεστεί η Τουρκία μέσω των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ενωση να συμμορφωθεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, με το σκεπτικό ότι μετά την υπογραφή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση τα σύνορα της χώρας μας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ηδη ο κ. Μπαρόζο, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», δεν βλέπει απλώς με κατανόηση το ελληνικό αίτημα αλλά προτίθεται να επισκεφθεί και ο ίδιος τη χώρα μας ώστε να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο και τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Ελλάδα στο Μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με έκθεση την οποία έχουν συντάξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και έχει παραδώσει ο κ. Παυλόπουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την τελευταία διετία, σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του αριθμού των μεταναστών χωρίς χαρτιά που καταγράφηκαν να εισέρχονται στα θαλάσσια σύνορα, ιδιαίτερα δε το 2008 όπου παρατηρήθηκε αύξηση 75,4% σε σχέση με το 2007. Σε ό,τι αφορά τα θέματα έρευνας και διάσωσης μεταναστών, κατά το έτος 2007 ανελήφθησαν 147 επιχειρήσεις και διασώθηκαν 2.068 άτομα. Κατά το έτος 2008 ανελήφθησαν 375 επιχειρήσεις και διασώθηκαν 7.757 άτομα. Επίσης, το έτος 2006 συνελήφθησαν 994 παράνομοι διακινητές μεταναστών, ενώ το έτος 2007 1.421,

σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 43%. Το έτος 2008 καταγράφηκαν 2.221 συλλήψεις διακινητών.

Στις 8 Νοεμβρίου 2001 η χώρα μας συνήψε με την Τουρκία Πρωτόκολλο Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών που κυρώθηκε με τον Ν. 3030/2002. Παρά ταύτα η Τουρκία, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών, δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Ειδικότερα:

▅ Από τον Απρίλιο του 2002, που άρχισε ουσιαστικά η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, ως τα τέλη του 2008 υπεβλήθησαν στην Τουρκία 3.971 αιτήματα επανεισδοχής που αφορούσαν 57.428 αλλοδαπούς, από τους οποίους δέχθηκε να παραλάβει μόνο 7.442. Στην πράξη, παραδόθηκαν μόνο 2.182 μετανάστες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις καθυστερημένες και εκτός των προβλεπόμενων στο Πρωτόκολλο προθεσμιών, απαντήσεις της τουρκικής πλευράς. ▅ Οι απαντήσεις των τουρκικών αρχών είναι συνήθως αρνητικές και συχνά καθυστερημένες, παρά την ύπαρξη συντριπτικών στοιχείων (π.χ. σύλληψη τούρκων διακινητών, θεωρήσεις επί διαβατηρίων, τουρκικά χρήματα και εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, φωτογραφίες μεταναστών χωρίς χαρτιά σε τουρκικές τοποθεσίες κτλ.). ▅ Οι τουρκικές αρχές απαιτούν την καταβολή 71 ευρώ για κάθε αλλοδαπό που παραλαμβάνουν. Συγκεκριμένα, έξω από τα συμφωνηθέντα με το Πρωτόκολλο, δέχονται τους μετανάστες μόνο με καταβολή 71 ευρώ για τον καθένα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ζητήσει εντελώς αυθαίρετα την καταβολή 400 ευρώ ή και περισσότερα, προκειμένου να παραλάβουν τους παράνομους μετανάστες και να τους μεταγάγουν στη χώρα καταγωγής τους.

▅ Δεν αναγνωρίζουν ως σημείο παράδοσης τον λιμένα της Σμύρνης μολονότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Πρωτόκολλο. Ως σημείο παράδοσης επιμένουν να χρησιμοποιούν το συνοριακό σημείο των Κήπων Εβρου. Ο λιμένας της Σμύρνης θα εξυπηρετούσε τις ελληνικές υπηρεσίες στα νησιά του Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Λέσβος, Χίος και Σάμος), οι οποίες, για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών, είναι αναγκασμένες να μεταγάγουν τους προς παράδοση λαθρομετανάστες στους Κήπους Εβρου. Αναμφίβολα η διαδικασία αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, όπως λ.χ. στην ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά και παράδοση των μεταναστών χωρίς χαρτιά, αύξηση κόστους κτλ.