Η παγκόσμια μείωση της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να αρχίσει σε έξι χρόνια, διαφορετικά η ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τις επικίνδυνες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ομάδα βραβευμένων με Νομπέλ επιστημόνων, οικονομολόγων και συγγραφέων, ως το συμπέρασμα συμποσίου που διεξήχθη στο παλάτι Σεντ Τζέιμς στο Λονδίνο.

Οι νομπελίστες κατέληξαν στο ότι η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη εφέτος τον Δεκέμβριο πρέπει να συμφωνήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% ως το 2050, προκειμένου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου κατά μέσον όρο. Παρ΄ ότι οι επιπτώσεις από μια άνοδο της τάξεως των 2 βαθμών θα είναι επιζήμιες για το περιβάλλον, ακόμη μεγαλύτερη αύξηση θα προκαλέσει «ανεξέλεγκτους κλιματικούς κινδύνους», αναφέρει το υπόμνημα που κατήρτισαν οι 20 νομπελίστες Φυσικής, Χημείας, Οικονομίας, Ειρήνης και Λογοτεχνίας.

Αν οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα εξακολουθήσουν να αυξάνονται και μετά το 2015, οι απαιτούμενες μειώσεις για να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή θα είναι ανέφικτες. Ο καθηγητής Χανς Γιοακίμ Σελνχούμπερ , διευθυντής του Ινστιτούτου του Πότσδαμ για την Ερευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων, παρομοίασε την ανάγκη λήψης μέτρων για την κλιματική αλλαγή με την απειλή των θερμοπυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Αντιμετωπίζουμε μια κρίση τόσο βαθιά όσο το δόγμα της Αμοιβαίας Καταστροφής στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα έχουμε αμοιβαία εξασφαλισμένη αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου» σημείωσε.

Στο συμπόσιο, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Στίβεν Τσου, υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών και νομπελίστας φυσικός, ο νιγηριανός νομπελίστας λογοτέχνης Ουόλε Σογίνκα και η Γουανγκάρι Μαατάι, η πρώτη περιβαλλοντολόγος που τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης.

Των κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κρούει και η έκθεση του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ, ενός ανεξάρτητου οργανισμού που ίδρυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Η έκθεση αναφέρει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ήδη προκαλεί τον θάνατο περίπου 300.000 ανθρώπων ετησίως. Το 90% αυτών των θανάτων σχετίζεται με τη σταδιακή περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλεί το ζεστό κλίμα- κυρίως υποσιτισμό, διάρροια και ελονοσία. Το υπόλοιπο 10% οφείλεται σε φυσικές καταστροφές. Υπολογίζεται ότι ως το 2030 ο ετήσιος αριθμός θανάτων ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα ανέλθει στις 500.000.

© Τhe Τimes, 2009