ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ Ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι εντός και εκτός του ανθρωπίνου σώματος κατοικούν περί τα 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Αναφέρουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μάθει πλέον να ζει μαζί τους σε μια συμβιωτική σχέση η οποία σε περίπτωση που βρεθεί τρόπος να διακοπεί (να «αποστειρωθούμε» δηλαδή) είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα υγείας. Σε πειράματα που έχουν γίνει σε ποντίκια τα οποία τροποποιήθηκαν γενετικώς ώστε να μη διαθέτουν κανένα βακτήριο διαπιστώθηκε ότι διέθεταν μικρότερες καρδιές, δεν μπορούσαν να χωνέψουν σωστά την τροφή και γενικά εμφάνιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κάθε είδος βακτηρίων έχει αποικήσει κάποιο συγκεκριμένο σημείο του ανθρώπινου σώματος και ότι όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν καταφέρει να «εκμεταλλεύονται» προς όφελός τους τις συνθήκες που επικρατούν στο σημείο που έχουν επιλέξει να ζουν. Κάποια είδη ζουν στους βραχίονες, που χαρακτηρίζονται από τους ερευνητές ως «ερημικές» περιοχές, ενώ άλλα έχουν επιλέξει τη… διαμονή σε πιο «τροπικά» σημεία, όπως η μασχάλη.

«Ζούμε σε έναν μικροβιακό κόσμο και δεν θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να ζήσουμε σε έναν αποστειρωμένο κόσμο, αφού πιθανότατα δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον» δήλωσε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» ο Νοά Φιερέρ, οικολόγος με ειδίκευση στη Μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Οι ερευνητές εξέτασαν δέκα άνδρες και γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων και φυλών και συνολικά κατάφεραν να συλλέξουν 112.283 μικροοργανισμούς από το σώμα τους.