Θα κρίνει το ντιμπέιτ τις εκλογές; Σε καμία περίπτωση. Και όχι επειδή οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν καλοί ή κακοί, αλλά επειδή κανένα ντιμπέιτ δεν έκρινε τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Μπορεί να παίξει στις εντυπώσεις, μπορεί να επηρεάσει τη διαφορά, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται από άλλους παράγοντες. Και ευτυχώς…

Πολλές φορές υπενθυμίζω ότι όλες τις ως τώρα εκλογικές αναμετρήσεις τις κέρδισε το κόμμα που μπήκε πρώτο στην προεκλογική περίοδο. Μόνο το 2000 πήγε να γίνει ανατροπή, αλλά το τελευταίο 48ωρο ο Σημίτης ξαναπήρε το προβάδισμα. Θα μου πείτε, βεβαίως, ότι όλες οι παραδόσεις κάποτε σπάνε. Σύμφωνοι, αλλά δεν μου φαίνεται εύκολο να συμβεί στις 7 Ιουνίου.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε ειλικρινά, το ερώτημα της προσεχούς Κυριακής δεν είναι ούτε ποιος θα βγει πρώτος ούτε πόσοι ευρωβουλευτές θα πάνε στις Βρυξέλλες. Ο πρώτος θα χαρεί και δικαίως αλλά το σύνολο του αποτελέσματος θα ερμηνευτεί υπό ένα πολύ απλό πρίσμα: είναι ένα αποτέλεσμα που προεξοφλεί το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών ή είναι ένα αποτέλεσμα που αφήνει τις εξελίξεις ανοικτές;

Από πού θα κρίνουμε αν ισχύει το ένα ή το άλλο; Ειλικρινά, δεν ξέρω να το προδικάσω. Το «εκλογικό κουτί» περιέχει ακόμη κι αυτή τη στιγμή τόσες παραλλαγές της τελικής εικόνας που θα ήμουν ψεύτης ή ανεύθυνος αν πρόκρινα το ένα ή το άλλο στοιχείο. Να είστε βέβαιοι, όμως, πως όταν δούμε την τελική εικόνα θα καταλάβουμε όλοι τι θέλει να μας πει.

Υπό μία προϋπόθεση. Οτι θα διαμορφωθεί ένα σχετικώς αξιόπιστο εκλογικό σκηνικό. Ομολογώ ότι μόλις τις τελευταίες δύο- τρεις ημέρες άρχισε να δημιουργείται προεκλογική ατμόσφαιρα. Και αν βοήθησε κάπου το ντιμπέιτ, δεν είναι ως πολιτικός διάλογος αλλά ως τηλεοπτικό γεγονός: από τη στιγμή που η τηλεόραση διαμορφώνει τη δημόσια ατζέντα, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων συνειδητοποίησε ότι την άλλη Κυριακή ψηφίζουμε επειδή είδε ξαφνικά μπροστά της αρχηγούς, δημοσιογράφους και χρονόμετρα.

Θα αρκέσει αυτό για να διαμορφωθεί το σκηνικό στο οποίο αναφέρθηκα; Δεν το ξέρω και δεν είμαι καθόλου βέβαιος. Ούτως ή άλλως η εικόνα του ντιμπέιτ δεν ήταν τόσο ελκυστική ώστε να στείλει φανατικά τον κόσμο να ψηφίσει. Εφεξής μόνο τα κόμματα είναι αρμόδια να κάνουν αυτή τη δουλειά. Αλλά αν δεν μπορούν να φέρουν τον κόσμο στην κάλπη, τουλάχιστον ας μην κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τον στείλουν στις παραλίες.

jpretenteris@dolnet.gr